Здоровий глузд чи гроші? Колектив обласної лікарні — проти зміни керівника

2472 0

Ми у соцмережах:

Здоровий глузд чи гроші? Колектив обласної лікарні — проти зміни керівника

Спочатку обласна стоматполіклініка, в якій поміняли керівника, переламавши всіх через коліно і знехтувавши думкою колективу. Потім проігнорували позицію медперсоналу в обласному онкологічному диспансері, що призвело до розколу серед працівників закладу. Тепер черга дійшла і до Рівненської обласної клінічної лікарні.

Вже кілька місяців лікарі, медсестри та санітари цього закладу живуть наче на голках. А все через розмови про можливу зміну головного лікаря закладу, які останнім часом можна почути в кулуарах обласної ради. Підігрівають ситуацію і чутки про шалені суми, які нібито пропонують окремим обласним обранцям, щоб змінити нинішнього головного лікаря.

Сьомого березня цього року закінчився чотирирічний контракт із керівником комунального закладу «Рівненська обласна клінічна лікарня» Іваном Зимою. Ще до його завершення, 21 грудня, як того вимагала процедура, колектив лікарні висунув свого кандидата. На загальні збори прийшло майже 200 працівників — представників усіх структурних підрозділів. Хоч навчальна кімната, де вони відбувались, розрахована на втричі меншу кількість. Тоді безальтернативно і одноголосно колектив підтримав нинішнього очільника обллікарні — Івана Зиму.

Але незабаром з’явилося рішення Кабінету Міністрів України, яким змінено процедуру призначення керівників комунальних закладів. Тепер думка колективу матиме лише дорадчу функцію. Розглядати кандидатури та робити свої висновки мають члени спеціально створеної комісії з числа депутатів місцевих органів самоврядування (в даному випадку — обласної ради), представників медичних закладів та громадськості (активістів).

На початку березня голова обласної ради Олександр Данильчук своїм розпорядженням продовжив контракт із паном Зимою трохи більше як на місяць. А 16 березня була створена комісія, яка вже в квітні має визначити, хто керуватиме закладом наступні кілька років. Після цього з’явився ще один претендент, який заявив про своє бажання керувати обласною лікарнею — головний лікар Здолбунівської районної лікарні Владислав Сухляк. Той, чия дружина кілька місяців тому очолила обласну стоматологічну поліклініку. За дивним збігом обставин призначенню п.Сухляк теж передували скандали та несприйняття її кандидатури колективом.

В обласній лікарні кажуть, що не проти конкуренції, але вона потрібна тоді, коли є якісь негаразди в роботі установи. У даному ж випадку весь колектив одноголосно переконує, що зміна керівника тільки погіршить моральний клімат серед медперсоналу. А це, відповідно, може позначитись і на якості надання послуг.

— Люди дуже стурбовані, бо вже є прецеденти, коли думкою колективу відверто знехтували. Це і обласна стоматполіклініка, і однкодиспансер, —каже заступник головного лікаря Рівненської обласної лікарні, заслужений лікар України  Лариса Обуховська. — А найбільше тривожить те, хто саме претендує на цю посаду — Влад Сухляк. На засіданні медичної комісії в облраді мені якось довелося бути свідком його спілкування із поважною людиною, професором, доктором наук Ростиславом Сабадишиним. На підвищених тонах і без жодного натяку на повагу. У нас такої риторики немає. Всі звикли до нормальної конструктивної роботи. Керівник закладу чує кожного, прислухається і завжди намагається допомогти. А пан Сухляк, який всюди декларує своє бажання очолити обласну лікарню, навіть не спромігся прийти, поспілкуватись із колективом, почути його думку.

Маю сказати, що більшість нашого медперсоналу вже із солідним досвідом роботи. Працювали за різних керівників і мають з ким порівняти. Зараз, напевно, один з тих небагатьох випадків, коли всі, як один — за нинішнього керівника.

Позитивні зміни, про які говорила пані Обуховська, за чотири роки керівництва нинішнього головного лікаря Івана Зими відбулись і в самій установі. Зокрема, в якості медичних послуг та умовах, в яких ці послуги надаються. Тож не дивно, що окрім персоналу, ці зміни помічають і самі пацієнти. Особливо ті, кому доводиться часто бувати в обласних центрах ревматології, гематології та відділенні пульмонології. Знаходяться вони у старому корпусі, який побудований ще в 60-х роках минулого століття. Постійні пацієнти ще досі пам’ятають пошарпаний лінолеум під ногами, стіни, пофарбовані олійною фарбою, гнилі труби, електропроводку, виведену назовні, і тьмяне освітлення. Не кажучи вже про умови в душових та туалетах. Останні півтора року про це нагадують лише старі фотографії.

Заввідділенням пульмонології Наталя Поровська: “З жодним головним лікарем не було такої продуктивної співпраці, як з Іваном Зимою”.

— Косметичний ремонт робили тут ще в 1991 році, — пригадує завідувач відділення пульмонології Наталя Поровська. — Ми власними силами підтримували порядок наскільки це було можливо, але кардинально ситуацію це не вирішувало. Пригадую, як до нас прийшов голова акредитаційної комісії і запитав, чому відділення у такому жалюгідному стані. Що я могла йому на це відповісти? Тим більше, що звертались із проханням провести ремонт мінімум до чотирьох різних наших головних лікарів. Щоразу чула у відповідь — немає коштів.

З нинішнім головним лікарем ситуація інакша. Йому вдалось знайти гроші, причому винятково завдяки своїм зв’язкам та знайомствам. Без жодної копійки з бюджету. За кілька місяців три поверхи старої будівлі перетворились на сучасні центри європейського зразка. Зараз знаю, що є в планах нашого керівника провести зовнішні ремонти корпусів та самої території лікарні.

Я маю досвід спілкування з різними головними лікарями, але з жодним із них не було такої продуктивної співпраці, як з Іваном Зимою. Тому змінювати людину, яка веде колектив вперед, знає, які поштовхи і акценти зробити, щоб лікарня розвивалась, було б неправильно. Сподіваємось, що депутати дослухаються до нашої думки.

Через коридор знаходяться центри лікування захворювань крові та коагулопатій. Постійні пацієнти пригадують, що раніше умови тут були жахливі. Кажуть, перші рази дехто навіть думав, що переплутав відділення. Тепер цей центр порівнюють із аналогічними при європейських клініках. До речі, в Україні небагато таких центрів — він оснащений сучасними палатами-боксами для пацієнтів з низьким показником лейкоцитів у крові. Такі бокси є ще в трьох медичних установах.

Пацієнти центру захворювань крові при обласній лікарні кажуть, що після ремонту тут стали умови не гірші ніж в провідних європейських клініках.

Про сучасний підхід керівника обласної лікарні до розвитку закладу говорить і решта медперсоналу. Але, напевно, лакмусовим папірцем будь-якого медичного закладу є відділення анестезіології та інтенсивної терапії, яке за своєю специфікою потребує високотехнологічного і дорогого в обслуговуванні обладнання. Без нього порятунок життя людей в екстрених ситуаціях просто неможливий. Особливо, коли територія відповідальності — вся область.

Всі відремонтовані стаціонари оснастили зручними функціональними ліжками.

— За останні 13 років Іван Зима — це перший головний лікар, який підійшов до питання оснащення нашого відділення по-сучасному і придбав необхідну для нашої роботи систему медичних газів. Це автономна структура, яка забезпечує відділення своїм киснем, стисненим повітрям і вакуумом. Взагалі, за чотири роки не було жодного випадку, щоб бракувало грошей на устаткування чи обслуговування нашого обладнання. А в умовах обмеженого фінансування це, вважаю, є показником роботи керівництва закладу.

Звичайно, обрання і подальше призначення керівників комунальних закладів комісією — це демократично і по-європейськи. Однак з огляду на інформаційну кампанію, яку останнім часом розгорнули окремі ЗМІ довкола Івана Зими, є перестороги, що в цей процес можуть втрутитись сторонні сили, тим самим зробивши його не зовсім прозорим. Але вже можу сказати, що весь колектив лікарні підтримує нинішнього головного лікаря і рішуче налаштований відстоювати його та свою позицію. Тому варіант, який провернули з обласною стоматполіклінікою та онкодиспансером, у нас навряд чи пройде, — підсумував завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Анатолій Мельничук.

Завдяки нинішньому головному лікарю у  відділенні ревматології зробили капітальний ремонт, на який чекали десятки років.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також