Земляки: як голосували за кандидатів у нардепи у їхніх рідних селах та містечках на Рівненщині

3346 1

Ми у соцмережах:

Олександр Данильчук у рідному селі на Березнівщині. Фото - прес-служби рівненської облради

Скільки б років не було кандидатові у народні депутати, які б високі посади він не займав, для своїх односельців (чи жителів містечка), які знають його з дитинства, він залишатиметься хлопчиськом (дівчиськом), який чи яка «вибились у люди». Підтримка земляків – річ не вирішальна, але важлива, бо, у першу чергу, показує, що думають про кандидата ті, хто знає його з іншої, менш офіційної сторони. Саме тому ми вирішили проаналізувати, як за кандидатів у народні депутати голосували у їхніх рідних селах та містечках на Рівненщині.

Перш за все, зазначимо, що у цьому тексті не буде аналізу 152-го округу (Рівне), оскільки більшість кандидатів – корінні рівняни, а тому як за них проголосували у рідному місті, можна проаналізувати з загальних результатів виборів в окрузі. Результати можна переглянути тут.

По-друге, у тексті згадуватимуться не всі кандидати в інших округах, оскільки частина з них – «заїжджі»: не є родом з округу і не живуть там.

Ну, і по-третє, забігаючи наперед, зазначимо, що найбільшу підтримку односельців мав переможець у 155 окрузі Віктор М’ялик, а також немалу – голова облради Олександр Данильчук (156 округ) та висуванець «Слуги народу» Олександр Аліксійчук.

Люблять Данильчука: 156 округ (Сарненський, Березнівський та Костопільський райони)

У рідному для голови Рівненської облради Олександра Данильчука селі Білка Березнівського району 60,4% виборців проголосували за земляка. «Батьківщинівка» Ксенія Павловська набрала там 16,2% голосів, а ось переможець в окрузі Сергій Литвиненко  («Слуга народу») отримав лише … один голос.

Олександр Данильчук

У Лісополі Костопільського району, поблизу якого був хутір Хотенка Василя Кльопа, за пана Кльопа проголосували 40,9% виборців, за Сергія Литвиненка – 26,2%.

У Зірному Березнівського району 54,6% виборців проголосували за… Олександра Данильчука, а за Сергія Литвиненка, який керує тамтешнім спиртзаводом, - лише 25,1%.

Сергій Литвиненко

У Степані, малій батьківщині Ксенії Павловської, висуванки «Батьківщини», більше 30% виборців проголосували саме за неї. Близько 27% набрав Сергій Литвиненко.

На трьох дільницях у Клесові, який рідний для двох кандидатів – висуванця «Голосу» Андрія Пехотіна та радикала Олександра Васильєва, більшість голосів набрав представник «Слуги народу» Сергій Литвиненко. На другому місці (менше 20%) був Андрій Пехотін, на третьому – Олександр Васильєв.

«Свободівець» Юрій Кузнюк набрав більшість голосів (35%) у рідному селі Тростянець Костопільського району. 25,6% набрала там Ксенія Павловська та 12,4% - Василь Кльоп. Сергій Литвиненко отримав 8,2%.

Малий Мидськ Костопільського району також проголосував за вихідця зі свого села – самовисуванця Сергія Тупальського (39,8%). На другому місці там Олександр Данильчук (22,4%), на третьому – Сергій Литвиненко (12,4%).

Сергій Тупальський

На майже 20 дільницях у Сарнах переміг Сергій Литвиненко. Щодо других-четвертих місць, то дільниці різняться. На деяких на другому – Ксенія Павловська, на третьому – Олександр Данильчук, а на четвертому уродженець Сарн та самовисуванець Сергій Лаврущенко.  На інших на другому місці – пан Лаврущенко, є і ті, де друга позиція в Олександра Данильчука. За ще одного сарненця – висуванця «Опозиційної платформи – За життя» Анатолія Рудковського – проголосувало близько 5% містян.

Самовисуванець Тарас Гречко виграв у рідному селі Берестовець Костопільського району. За нього проголосували 30% виборців. За Олександра Данильчука – 16%, а за Сергія Литвиненка – 14%.

Тарас Гречко

У Костополі, звідки родом висуванець партії «Разом сила» Ігор Гаврилюк, на різних дільницях проголосували по-різному: на більшості переміг Сергій Литвиненко, не деяких Василь Кльоп і на одній – Олександр Данильчук. Ігор Гаврилюк набрав у місті менше 5% підтримки.

Нечуваний успіх М’ялика: 155 округ (Дубровицький, Рокитнівський, Володимирецький та Зарічненський райони)

Віктор М'ялик

Переможець виборів у 155 окрузі, самовисуванець Віктор М’ялик, у рідному селі Воронки Володимирецького району здобув 87,9% голосів. Радикал Юрій Білик, у якого у цьому селі – друге місце, тільки 3,2%.

Висуванець «Слуги народу» Володимир Рашовський у рідному селі Селець Дубровицького району набрав лише 12,6% голосів, посупившись і Віктору М’ялику (50,6%), і Василю Яніцькому (16,1%).

Чинний нардеп Василь Яніцький, який родом із Зарічного, виграв вибори на трьох дільницях з чотирьох у селищі. На одній переможець – Віктор М’ялик. Друге та третє місця у селищі залишилися за паном М’яликом та Володимиром Рашовським. Самовисуванка Лариса Кирикович, яка живе у Зарічному, отримала там четверте місце, набравши менше 5% голосів.

Радикал Юрій Білик, який довгий час працював у Володимирецькій ЦРЛ, виграв вибори у Липному Володимирецького району. У самому Володимирці він набрав близько 14% і поступився Віктору М’ялику та Володимиру Рашовському.

Юрій Білик

На двох дільницях у Дубровиці виграв Володимир Рашовський, на трьох – Віктор М’ялик, а уродженець міста Олександр Задорожний, який балотувався від «Свободи», хоч і набрав близько 15%, опинився на четвертій позиції, поступившись ще Василю Яніцькому.

У Рокитному, звідки родом висуванець «Опозиційної платформи – За життя» Олексій Лозян, виграв Володимир Рашовський. За пана Лозяна проголосували менше 4% рокитнівчан. Переможець виборів Віктор М’ялик опинився у селищі на другому місці.

А ось у Залав’ї Рокитнівського району виграв вибори рівненський бізнесмен Адам Жуковський, який родом з цього села. Його підтримали 41,6% виборців. Віктора М’ялика – 17%.

Адам Жуковський

У Вараші, звідки родом Олена Бура, виграв Володимир Рашовський. Лише одна дільниця проголосувала за киянку та висуванку «Голосу» Вікторію Войціцьку. Пані Бура у рідному місті набрала менше 3%.

У Сварицевичах Дубровицького району, де народився Валентин Кирилюк, за нього проголосували 3,4% виборців. Виграв у селі Василь Яніцький (53,7%), Віктор М’ялик отримав третє позицію і 6,4% голосів. До слова, у Золотому того ж району, де довгий час жив пан Кирилюк, за нього проголосували 16,5% виборців.

І «слуга», і свій: 154 округ (Дубенський, Радивилівський, Демидівський, Здолбунівський та Млинівський райони)

Олександр Аліксійчук

61,3% набрав у рідній Бущі Здолбунівського району переможець у 154 окрузі Олександр Аліксійчук (висуванець «Слуги народу»). Владислав Сухляк у цьому ж селі отримав другу позицію і 14,1% голосів.

Дубно, де проживає чинний нардеп Олександр Дехтярчук та висуванець від «Свободи» Володимир Ткачук, також проголосувало за «слугу» Олександра Аліксійчука. Олександр Дехтярчук у місті здобув другу позицію, а Володимир Ткачук – третю. Щоправда, на одній дільниці – у міській лікарні матері та дитини – «свободівець» виграв.

Володимир Ткачук

У Здолбунові, де головний лікарем місцевої райлікарні працює самовисуванець Владислав Сухляк, більшість проголосувала за висуванця «Слуги народу». Владислав Сухляк набрав більше 20% голосів і посів друге місце, вигравши, втім, на дільниці у Здолбунівській ЦРЛ (61%). А уродженець Здолбунова Володимир Ковальчук у місті отримав третє місце і близько 15% голосів.

Виграв вибори у своєму рідному селі Плосці Дубенського району радикал Сергій Женевський (між іншим, екс-голова тамтешньої сільради), якого підтримали 27,4% односельчан. Олександр Аліксійчук у селі набрав 26%.

Сергій Женевський

Демидівка проголосувала за висуванця «Слуги народу», на другому місці – чинний нардеп Олександр Дехтярчук, а на третьому – уродженець селища та висуванець «Сили і честі» Олег Щупко, за якого віддали голоси близько 15% односельчан. За ще одного свого уродженця Олександра Іщука селище дало 7% голосів.

У Бугаївці Радивилівського району 7,6% виборців проголосували за кандидата від «Опозиційної платформи – За життя» Олега Бернацського, який родом з цього села. Це шоста позиція. Виграв вибори у селі Олександр Аліксійчук.

Лідія Мартинюк, висуванка «Опозиційного блоку», у Радивилові, де працювала журналісткою довгий час, набрала менше 2% голосів.

Своїх не обирають: 153 округ (Рівненський, Острозький, Гощанський, Корецький райони та частина Рівного):  

Роман Іванісов

Лідери 153 округу – висуванець «Слуги народу» Роман Іванісов та чинний нардеп Юрій Вознюк – на території округу і не народилися, і не живуть, тож розглядати їх у цьому матеріалі було б неправильно. Проте ми звернули увагу, де ці кандидати мали найбільшу підтримку. Так, Роман Іванісов здобув найбільший відсоток у дачній Новій Українці Рівненського району (55,3%), а Юрій Вознюк – у Городоцькому виправному центрі (60,1%).

На чотирьох дільницях Острога переміг Роман Іванісов, на двох – Юрій Вознюк. І лише одна дільниця порівну проголосувала за п.Іванісова та уродженця Острога Віталія Ундіра (висуванця «Європейської солідарності» та першого заступника голови ОДА). Загалом за пана Ундіра голоси віддали близько 20% острожан.

Віталій Ундір

З Острога родом також висуванець "Сили і честі" Андрій Мітюхін, а заодно у містечку живе та працює самовисуванець Віктор Щербачук. Пан Щербачук у місті отримав менше 17%, Андрій Мітюхін – менше 5%. До слова, Віктор Щербачук отримав дуже високу підтримку у Русивлі Гощанського району – там за нього проголосували 82,9% виборців. На другому місці у селі був самовисуванець Павло Нікітюк (4,7% голосів). А переможець виборів Роман Іванісов у цьому гощанському селі набрав тільки дев’ять голосів (3,5%).

Віктор Щербачук

«Свободівець» Володимир Валявка – не місцевий. Проте за нього проголосувала Пересопниця Рівненського району (27,9%).

Квасилів Рівненського району, де живе висуванець «Сили людей» Павло Дутко, обрав Романа Іванісова. Земляка підтримали близько 25% односельців (його результат – другий у селищі).

Загалом про результати виборів на Рівненщині можна прочитати тут.

Алла САДОВНИК.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також