Згідно з прогнозом, лихоманка Ебола може поширитися на Великобританію, Францію та Бельгію

1092 0

Ми у соцмережах:

Згідно з прогнозом, лихоманка Ебола може поширитися на Великобританію, Францію та Бельгію

Лихоманка Ебола, яка забрала вже майже три з половиною тисячі життів і від якої, як вважається, немає вакцини, до 24 жовтня може потрапити у Великобританію, Францію та Бельгію. Учені, котрі проаналізували маршрут розповсюдження вірусу та інформацію авіакомпаній про перельоти, оцінюють шанси в 75%, 50% і 40% відповідно. Також під загрозою опинилися Іспанія та Швейцарія — по 14%.

Обувь больного лихорадкой Эбола, отделенная камнями от пешеходной зоны, Фритаун, Сьерра-Леоне. Фото Michael Duff AP

Взуття хворого лихоманкою Ебола, відокремлене камінням від пішохідної зони, Фрітаун, Сьєрра-Леоне. Фото: Michael Duff / AP
Відповідне дослідження провели працівники Лабораторії моделювання біологічних і соціотехнічних систем (Mobs lab), що входить до складу Північно-східного університету Бостона. Професор університету Алекс Веспіньяні заявив, що список не категоричний, мова в ньому йде лише про ймовірність. «Ці ймовірності зростають для всіх», — сказав він. Франція і Великобританія можуть знизити шанс зараження, якщо зменшать кількість авіаперельотів. Якщо число рейсів знизиться на 80%, то шанси становитимуть 25% і 15% відповідно, впевнені спеціалісти. На обидві країни поки припадає по одному зараженому вірусом, в обох випадках пацієнти виживали. У серпні цього року французький уряд рекомендував національному авіаперевізнику «Air France» відмовитися від польотів до столиці Сьєрра-Леоне через поширення там Еболи. Французькі пілоти також неодноразово стверджували, що не бажають літати до країн, де вирує лихоманка. Справа в тому, що країни Західної Африки, які постраждали від лихоманки, — Ліберія, Сьєрра-Леоне, Гвінея — франкомовні. Туристичний потік між ними і Францією, відповідно, вищий, ніж з іншими країнами. У Великобританії розташовується аеропорт «Хітроу», який є одним з найбільших транспортних вузлів світу. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не стала забороняти авіаперельоти з країн Західної Африки, заявивши, зокрема, що Ебола, на відміну від, наприклад, грипу або туберкульозу, не передається повітряно-крапельним шляхом. Водночас ВООЗ закликала країни, де зафіксовано випадки зараження, ввести обов'язковий медичний контроль для всіх, хто виїжджає з країни. Ебола_дезинфекция Нещодавно перший випадок зараження вірусом підтвердили в США. Пацієнта Томаса Еріка Дункана було госпіталізовано в Техасі після повернення з Африки. В лікарні Сполучених Штатів і раніше надходили інфіковані, деяким навіть вдавалося вилікуватися, проте всі вони в'їжджали в країну з уже відомим діагнозом і при дотриманні необхідних заходів безпеки. Напередодні повідомлялося, що стан американця — критичний. На карантині також перебувають дев'ять осіб, які могли тісно з ним контактувати. Спочатку в «групі ризику» опинилися близько 100 осіб, проте у більшості з них не виявили жодних слідів вірусу. Дункан прибув у США з Ліберії через Брюссель близько двох тижнів тому. За інформацією ЗМІ, він збирався відвідати рідних і хотів найближчим часом одружитися з дівчиною, котра живе в США. Експерти прогнозують, що найближчим часом кількість заражених лихоманкою становитиме від 550 тисяч до 1,4 мільйона осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також