Жінку в пологах виставили з перинатального через температуру 37

6898 0

Ми у соцмережах:

Жінку в пологах виставили з перинатального через температуру 37

До редакції «РВ» звернувся Дмитро Кривчук – підприємець з Костопільського району, дружині якого довелося народжувати в умовах карантину. Він розповів, що збиралися народжувати в Рівненському перинатальному центрі, тому що плід був оповитий пуповиною. Туди й звернулися, як тільки в жінки почалися пологи. Проте черговий лікар виставив їх за двері, наказавши їхати в Дубно, де народжують з підозрою на коронавірус. Бо в жінки була підвищена температура.

 -          Нам порадили їхати в перинатальний, де готові були нас прийняти, як тільки в жінки почнуться перейми що 5 хвилин, - розповів Дмитро Кривчук. – У п’ятницю, 1 травня, вони почалися. Я одразу посадив жінку в своє авто й поїхав. За час, поки дісталися Рівного, а це 50 км, в жінки вже перейми були що 4 хвилини. У приймальному відділенні до нас вийшов черговий лікар перинатального. Жінці тричі міряли температуру. Градусники щоразу показували різну: то 37,1, то 37,4, то просто 37. Черговий лікар сказав, що в жінки підозра на коронавірус, дав підписати їй якийсь папірець і наказав нам їхати до Дубна. Бо там приймають пологи у жінок, в яких підозра на коронавірус. Ми не стали викликати поліцію чи розбиратися на місці, бо ж жінка от-от народить. Сіли в авто і погнали на Дубно. Приїхали туди і за 20 хвилин жінка вже народила. Це був жах! У Дубні в пологовому їй поміряли температуру – не була підвищена. Потім зробили тест на коронавірус – негативний.  У Дубно лікарі нам сказали,що ми мали їхати в супроводі "швидкої", проте в перинатальному нам її ніхто не викликав. То які були підстави в лікарів перинатального виставляти нас за двері? А якби з жінкою чи дитиною щось сталося?!  

Головний лікар Рівненського перинатального центру Вікторія Єнікеєва:

-          Обвиття пуповиною плоду не є патологією, з якою обов’язково потрібно народжувати в перинатальному. Є наказ №726, за яким всі вагітні з Костопільского району мають народжувати в Березному. Чому чоловік повіз дружину народжувати до нас? Чому дотягнули до останнього й не поїхали раніше, а дочекались, коли вже почнеться пологова діяльність? Чому не мали при собі жодного направлення? У його дружини не було потуг чи кровотечі. Черговий лікар, який тоді мав з ними справу, оцінив ситуацію і пояснив їм, що не має права приймати вагітну з підвищеною температурою, що дає підстави підозрювати у неї коронавірус. Він запропонував викликати їм "швидку", та вони відмовилися. В результаті жінка народила в медичному закладі, все нормально. Не бачу причин для претензій.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник:

-          Нам відомий такий факт. Я вже доручив головному спеціалісту управління з питань акушерства та гінекології провести службове розслідування. Буде проведена клініко-експертна оцінка дій лікарів, про результати якої обов’язково проінформуємо.

За час карантину в Рівненському перинатальному центрі було виявлено дві вагітних з коронавірусом. Обох транспортували в пологовий будинок в Дубні, який визначений в області як такий, що може приймати пологи у вагітних з коронавірусом. Одна з цих жінок, з Дубровиці, вже народила в Дубні. Інша лежить на збереженні.

Після цього в перинатальному обстежили медичний персонал, який був у контакті з цими пацієнтками. 10 працівниць, які були в контакті з першою хворою на коронавірус вагітною, відправили на самоізоляцію. З них лише в однієї - лаборантки - було виявлено COVID-19. Незабаром ще 12 працівниць, які були в контакті з другою вагітною з COVID-19, також пішли на самоізоляцію.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також