Житлова субсидія: вчимося заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг

1302 0

Ми у соцмережах:

Житлова субсидія: вчимося заощаджувати кошти на оплаті комунальних послуг

Для багатьох українських сімей щомісячна оплата рахунків за спожиті комунальні послуги вже давно не по кишені. Враховуючи це, в 2015 році уряд реформував Програму житлових субсидій, зробивши її доступнішою.

logo_min_soc_var2_black Для того, щоб житлові субсидії були адресними і надавалися саме тим, хто їх потребує, впроваджується система контролю за дотриманням законодавства у сфері соціальної підтримки населення, яка розповсюджена у більшості країн світу. Під час звернення за житловою субсидією громадян попереджають про необхідність подання достовірних даних про своє домогосподарство і доходи тих, хто проживає у помешканні. У разі виявлення неправдивої інформації чи допущеної помилки під час оформлення субсидії розмір державної допомоги буде перераховано, а надміру нараховані кошти повернуто до бюджету. Варто зауважити, що робота місцевих органів соціального захисту населення щодо призначення житлових субсидій та використання державних коштів­, які виділяються на цю програму, також підлягає контролю. Цю роботу здійснює Міністерство соціальної політики з урахуванням міжнародного досвіду, адже певні порушення і помилки у наданні соціальної допомоги притаманні системам соціальної підтримки в багатьох країнах. Так, нещодавно в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Міністерством соціальної політики України­ за підтримки Світового банку, було проведено круглий стіл «Контроль за помилками і шахрайством у соціальному захисті: українська­ практика і міжнародний досвід». На заході було представлено доповіді міжнародних експертів про найкращий світовий досвід із запровадження системи виявлення порушень у сфері соціального захисту. Сім’ї, які звертаються за призначенням житлової субсидії, мають відповідально ставитися до надання інформації для її отримання. Тим громадянам, які подали правдиву інформацію для призначення житлової субсидії і вже отримують її, на наступний термін ця допомога буде призначена автоматично, без додаткового звернення. Слід лише пам’ятати, що необхідно повідомити органи соціального захисту про зміни, які відбулися під час отримання житлової субсидії. Наприклад, змінився склад тих, хто проживає у помешканні, хтось змінив місце роботи або почав працювати, чи йому було призначено пенсію. Якщо таке повідомлення надійде вчасно, призначення житлової субсидії на новий термін буде здійснено також автоматично.

Детальну інформацію можна дізнатися на сайті Міністерства соціальної політики України або за телефоном Урядової гарячої лінії 0-800-507-309 (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні). Також на сайті Міністерства соціальної політики можна знайти всі адреси органів соціального захисту населення в своєму регіоні.
tag:Субсидія


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також