Жовті — від старіння, червоні — від раку. Від яких хвороб врятують ягоди

1410 0

Ми у соцмережах:

Жовті — від старіння, червоні — від раку. Від яких хвороб врятують ягоди

Яскраво-червоні ягоди містять велику кількість лікопіну, який ефективно бореться з розвитком раку передміхурової залози. Тому полуниця, суниця і червоні порічки — помічний засіб для профілактики онкології. У малині міститься багато елагової кислоти, яка протистоїть злоякісним утворенням. До складу червоних ягід входить кверцетин, що володіє протизапальною властивістю. Урсолова кислота в них виступає потужним антиоксидантом і захищає організм від серцево-судинних захворювань. Крім того, в цих ягодах міститься аналог аспірину, тому вони мають жарознижувальну властивість.

Ягоди темно-червоного і фіолетового кольору багаті лютеїном. Цей антиоксидант допомагає не тільки зберегти зір, але і поліпшити його. До складу таких ягід входять також антоціани, які корисні для серця і судин, прекрасно знімають напругу. Тому для профілактики таких захворювань потрібно їсти більше чорниці, лохини, ожини, чорного винограду або вишні.

Жовтий і помаранчевий колір ягід говорить про те, що в них багато каротиноїдів — речовин, які допомагають зміцнити імунітет і серцево-судинну систему. Обліпиха, фізаліс, морошка, жовта малина і жовтий кавун вам точно в цьому допоможуть. Обліпиха, крім того, багата жирними кислотами і вітаміном Е. Це робить її чудовим засобом проти старості: ці речовини запобігають ушкодженню клітин.

В зелених ягодах дуже багато вітаміну С, а високий вміст хлорофілу в них робить їх потужними антиоксидантами. Тому щоб вивести токсини з організму, їжте якомога більше винограду і аґрусу. Крім того, ці ягоди багаті фолієвою кислотою, яка необхідна для захисту серця і судин.

Добовою нормою фахівці вважають 200 г свіжих ягід. При заморожуванні — втрати вітамінів значні. Враховуйте, що темно-червоні й фіолетові ягоди втратять 30% своїх корисних якостей, а жовті та оранжеві — 10-20%. При сушінні ягід втрати корисних компонентів ще вищі. А при варінні компотів і варення вони майже повністю зникають.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також