Злодій "скасував" богослужіння у Свято-Воскресенському соборі

1494 0

Ми у соцмережах:

Злодій

Рівненська міліція шукає молодика, який вночі з вівторка на середу зумів пролізти у Свято-Воскресенський собор у центрі Рівного через віконце шириною 34 сантиметри. Злодій скористався риштуванням, що вже кілька місяців стоїть під собором, який реставрують, і відчиненим вікном, скло з якого витягнули будівельники, щоб зручніше було протягувати електрокабель.

Свято_Воскресенський_собор_Ривне_крадижка_30_вересня_2015 (52) Те, що храм обікрали, першим побачив староста, який о сьомій ранку в середу прийшов відчиняти собор. Пан Микола розповідає, що побачене його спершу шокувало — всередині був безлад. Розкидані книжки, поставлені один на одного стільці поблизу вікна та перевернуті скриньки з пожертвами. Тож богослужіння довелося скасувати. Злодій — а поки що правоохоронці більше схиляються, що у храм проникала одна особа — згубив запальничку. Нею, очевидно, присвічував у темряві. Оскільки з вікна до підлоги у храмі — метрів 6-7, молодик скористався мотузкою, накрутивши на ній завбачливо вузликів. Розповідають, мотузка була зачеплена за один із куполів і була закороткою, тож назад злодію довелося будувати "гірку" зі стільців, аби дотягнутися. Будівельники, які реставрують собор і яких правоохоронці вже встигли допитати, кажуть, що навіть пролізти по риштуванню — справа не з найлегших. Окрім того, злодій очевидно, передбачив, що йому потрібна мотузка, аби спуститися з вікна всередині храму. Слідчо-оперативна група працювала на місці події в середу кілька годин і з'ясувала, що з храму винесли кілька хрестів та два ящики, в яких священики тримають потрібні речі для обряду хрещення. Окрім того, було зламано три скриньки для пожертвувань. Намагався злодій нібито забрати кошти і з сейфа, проте у храмі не підтвердили, що це йому вдалося. Як зазначив староста храму, сказати, яку суму винесли вночі із собору, неможливо, бо ж у скриньках були пожертви. Єдине, кажуть, грошей не могло бути багато, бо кожної суботи пожертвування зі скриньок забирають. Василь Рудніцький, прес-сек­ре­тар Рівненської єпархії УПЦ КП:

— У жовтні відзначатимемо 120-у річницю Свято-Воскресенського собору. До цієї дати й робили косметичний ремонт будівлі. Робітники вже практично закінчили роботу, риштування, яке ще з літа стоїть, мали от-от знімати. Ніхто і подумати не міг, що таке трапиться. Храм — у центрі міста, вулиця добре освітлюється. За моєї пам'яті не було такого, щоб хтось пробирався всередину, правда, розповідають, що колись давно був випадок крадіжки. Досі охороняти храм вночі не було потреби. На вікнах стоять решітки. Тільки верхні, до яких неможливо добратися, — без них. Але злодій скористався риштуванням… Очевидно, що поки воно ще стоятиме, то вночі собор без охорони ми вже не залишимо. Хрести, які винесли, не становлять значної матеріальної цінності, вони не позолочені й не нові, їм по кілька років. Коштували, коли їх купували, 2-3,5 тис. грн. У храмі пошкодили тільки карнавки (скриньки для пожертв). Але прикро, що не відбулося зранку богослужіння до свята Віри, Надії й Любові. І неприємно, що таке трапилося взагалі. Це ж Дім Божий, гріх великий для злодія, який це вчинив.
Василь Зелінський, начальник міськвідділу міліції Рівного:
— Вночі не надійшов жоден дзвінок, що у собор намагається хтось проникнути. Можливо, хтось і бачив, але подумав, що це будівельники. Зараз же люди працюють за контрактами і у будь-який зручний для них час. Поки що ми не можемо сказати, один зловмисник був чи кілька. Проте припускаємо, що працювала людина, яка вже не раз вчиняла крадіжки. По-перше, її увагу привернуло риштування, по-друге, одне з вікон, яке було без скла через будівельні роботи. Окрім того, злодій, очевидно, вже мав навички проникнення у такий вузький отвір. Зазначу, що це не була дитина, а людина молодого віку. У торговельних центрах поряд із собором є камери відеоспостереження, але вони не охоплюють ту частину собору, де проникав злодій. Ми вже порушили кримінальне провадження за ч.3 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому). Покарання за цей злочин — позбавлення волі на термін від трьох до шести років. Ми розглядаємо інцидент як випадок крадіжки, навіть не припускаємо, що це могло бути чиєсь замовлення у зв'язку з релігійними суперечками. Працівники карного розшуку шукають підозрюваних. На жаль, у місті є проблема з патрульними, на момент крадіжки поряд із собором не було ППС. Багато людей були звільнені за скороченням штату, інші — у відпустках, у зоні АТО. Ми і так збільшуємо кількість нарядів за рахунок особистого часу наших працівників, проте доводиться часто відволікатися на дрібніші справи.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також