Звідки береться пил і як він впливає на наше здоров’я

1021 0

Ми у соцмережах:

Звідки береться пил і як він впливає на наше здоров’я

Більшість пилу потрапляє в наші домівки зовні разом з брудом зі взуття та пилом на пальто, інше — це ворсинки від килиму, одягу, шерсті тварин, пилок, пилові кліщі, комахи та продукти їхньої життєдіяльності тощо. Пил неоднорідний — це ціла суміш компонентів. Його тип, склад та розмір і визначають потенційну небезпеку. Наскільки пил шкідливий, залежить і від того, як довго ви з ним взаємодіяли.

Великі часточки, як правило, застрягають у носі та роті, і їх можна видихнути або проковтнути, й це відносно безпечно. Вони формують той прошарок пилу, який ви можете побачити на поверхні своїх меблів.

Дрібні часточки пилу непомітні. Вони можуть проникати глибше — у легені, а найдрібніші з них — у кровотік.

Дрібні частинки пилу можуть спричинити: подразнення очей, кашель, чхання, астматичний напад, алергію. Для людей з екземою, астмою та хронічною обструктивною хворобою легень навіть невелика концентрація пилу може погіршити стан здоров’я.

Особливо вразливими до пилу є маленькі діти: у них вужчі дихальні шляхи, й вони продовжують формуватися, як, власне, і їхній імунітет. Також діти значно нижчі ростом, а в нижніх шарах повітря пилове забруднення завжди вище.

У запиленому приміщенні часто виникає чхання. Можливо, це алергія на пил? Лікарі запевняють — не обов’язково, це захисний механізм організму. А от якщо всі інші люди в офісі чи вдома почуваються добре, а ви страждаєте на нежить та / або кон’юнктивіт — то це привід задуматись про алергію. Але який саме компонет пилу спричиняє алергію — лікарям ще варто буде з’ясувати.

А от пилові кліщі викликають алергію. Щоб зменшити їхню кількість, фахівці радять: постіль прати раз на тиждень у гарячій воді; пухові та шерстяні подушки і ковдри замінити синтетичними; прибрати килими, тканинні гардини; прибирайте пил лише вологою ганчіркою; коли ви пилососите, одягайте захисну маску та не заходьте у щойно очищене приміщення хвилин 20, поки залишковий пил не осяде; краще, якщо вологість в приміщенні не буде перевищувати 50%.

Пил може бути джерелом інфекцій. Наприклад, одне з досліджень виявило, що майже 9000 різних видів грибків та бактерій живе у пилу в наших будинках та на подвір’ях. У темних кімнатах бактерії живуть на 12% довше, отож, крім прибирання, є сенс впустити більше сонячного світла у приміщення, де ви проживаєте та працюєте. У пилі можуть бути і спори плісняви, і збудники шкірних, шлунково-кишкових, респіраторних інфекцій, а також різноманітні вірусні частинки. І вони можуть там виживати та зберігатися впродовж доволі тривалого часу.

То краще взагалі позбавитись пилу, якщо це можливо? Чистота — це добре, але наукова спільнота все більше схиляється до гігієнічної теорії. Суть її в тому, що життя в занадто чистих умовах, особливо коли мова йде про дітей, перешкоджає нормальному розвитку імунної системи. Якщо дитина не контактує у достатній мірі з бактеріями, у неї підвищуються ризики виникнення алергій, астми та аутоімунних захворювань. Це баланс між чистотою та розумінням того, що не варто боятись світу, який нас оточує.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також