Палички для їжі — для тренування тіла та мозку

Палички для їжі — не така вже й екзотика в наш час навіть для європейців. Багато хто з тих, хто мав змогу користуватися ними, наприклад, у ресторані східної кухні, вважають, що це не дуже зручно. То чому ж азіати їдять паличками, якщо виделками і ложками це робити набагато простіше?

1 хв. читання

Виявляється, причина — не тільки в традиціях, звичках та культурі харчування. Поряд із філософським обґрунтуванням використання паличок для їжі існує й суто практичне.

Річ у тім, якщо їсти паличками — процес відбуватиметься повільніше, ніж коли це робити ложкою чи виделкою. Таким чином, можна смакувати, розтягувати задоволення від кожного шматка. До того ж їжа, що надходить в організм меншими порціями, легше засвоюється, не перевантажує шлунково-кишковий тракт.

Палички корисні й для розвитку дрібної моторики, оскільки потребують координації рухів пальців і рук для утримання та маніпулювання приладами. Японці, наприклад, вважають, якщо дітей змалку вчити користуватися хасі (паличками), то в них краще розвиваються уважність, зосередженість, когнітивні здібності.

Сам процес споживання їжі такими столовими приборами є важливим тренуванням для тіла та мозку. Кожен обід перетворюється на вправу для покращення координації та точності рухів. Зокрема, їда з допомогою паличок, як вид тренування, є найбільш корисним для людей, що перенесли неврологічну травму.

Поділитися цією статтею