Аптеки мало заробляють, бо комунальні?

1441 0

Ми у соцмережах:

Аптеки мало заробляють, бо комунальні?

Фармацевтичний бізнес вважають одним із найбільш прибуткових. Особливо якщо аптека чи аптечний пункт розташовані при лікарні. За даними спеціалізованого видання «Аптека.UA», в середньому одна аптека за місяць в Україні у 2018 році приносила 409 тис. грн виручки, тобто майже п’ять мільйонів гривень на рік. У той же час комунальне підприємство Рівненської облради «АптекаЛіки», яке має кілька аптечних пунктів, зокрема, при перинатальному центрі та обласній лікарні, за весь минулий рік отримало доходу 11,4 млн грн, а цього року планує мати майже вдвічі менше — 6,7 млн грн.

На прохання депутатів комунальної комісії дев’ять підприємств, які у власності облради, підготували дані про свою рентабельність, вписавши доходи, витрати та прибутки за минулі роки і прогнозовані — на 2019-й. За підрахунками «Аптеки Ліки», цього року її чисті прибутки складуть 35 тисяч гривень, що всього лише 0,5% рентабельності. А торік підприємство ще й показало збитки — майже чверть мільйона гривень.

Ситуація в інших підприємствах облради також не краща. Так, рівненський аеропорт у цьому році планує втратити понад чотири мільйони гривень (борги летовища торік зросли до 25 млн грн). Менше відсотка рентабельності прогнозують «Управління майновим комплексом», яке управляє майном, що у власності облради (а це 71,5 тис. грн прибутку), «Рівнекнига», яка має книгарні у центрі Рівного (47 тис. грн), «Рівнеоблводоканал» (1,9 млн грн) та «Рівненський будинок вчених» (5 тис. грн). Обласне БТІ торік мало 12,4 тис. грн доходів, проте цього року планує отримати 75 тисяч (1,2% рентабельності).

Єдиним підприємством облради, яке очікує хоч і менші, аніж торік, але таки ринково рентабельні показники — «Їдальня №20», що працює у будівлі облради на майдані Просвіти. У 2019 році це підприємство планує заробити 119 тис. грн чистого прибутку (5% рентабельності). Торік воно мало 132 тис. грн (9% рентабельності).

Депутати-бізнесмени на минулому засіданні комунальної комісії розкритикували діяльність комунальних підприємств. Олександр Ширяєв зазначив, що підприємства повинні показати у цьому році не менше 3% рентабельності, інакше облрада розгляне, чи доцільно їхнє подальше функціонування.

Якщо підприємства не мають рентабельності, то краще їх закрити, а майно здати в оренду. За якийсь склад можна мати 300 тис. грн до бюджету за оренду, — зазначив п.Ширяєв.

Пропозицію Олександра Ширяєва комунальна комісія підтримала. Депутати зазначили, втім, що це не стосується аеропорту, який у боргах, та облводоканалу, що залежний від тарифів НКРЕКП. Щодо аеропорту, нагадаємо, то на сесії 15 березня облрада створить комісію з депутатів та посадовців ОДА, яка обере інвестора для передачі рівненського летовища у концесію.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також