Чотирилапі реабілітологи: як собаки допомагають пораненим бійцям на Рівненщині (ФОТО)

987 0

Ми у соцмережах:

Чотирилапі реабілітологи: як собаки допомагають пораненим бійцям на Рівненщині (ФОТО)

"Це як друг, що все розуміє і не питає зайвого. А на душі одразу стає легше, такий собі хвостатий позитив", - кажуть військові, які проходять лікування в обласному госпиталі ветеранів війни. Нещодавно тут почали застосовувати каністерапію, щоб розрадити травмованих бійців. Волонтери проводять заняття із спеціально відібраними та навченими собаками. В Україні така практика ще не досить поширена, але пацієнти вже встигли її оцінити. Бо дозволяє відволіктися від сумних думок та спогадів і налаштовує на оптимізм.

Двічі на тиждень до шпиталю приїжджає команда кінологів. Сьогодні привезли на заняття трьох різних псів - велику білу швейцарську вівчарку Ройса, чорну кане-корсо Беллу та веселого і допитливого йоркширського тер'єра Тортіка. Собаки охоче дозволяють себе гладити, граються та виконують різні команди. Такі сеанси позитивно впливають на емоційний стан бійців, - пояснюють психологи. 

 - Сидіти! А тепер - лежати! Дай лапу! - роздається голос. Ройс примостився біля Романа з Дніпра, який задоволено усміхається, відклавши свої милиці біля крісла. Після виконаних завдань собака отримує смаколока і радісно виляє хвостом.

 - У нас і "там"  був пес, усюди з нами їздив. Підібрали його ще маленьким - сам прибився, назвали Бахмутом. Так він за три місяці став таки-и-й великий. Мабуть, добре годували, - жартує Роман. - Я не очікував, що тут в госпіталі будуть собаки. Заняття по півгодини, а психологічно розвантажує дуже. Мене поранило 11 лютого, коли йшов допомагати тяжко пораненому товаришу. Між нами прилетіла міна... Йому в ноги, а від мене - до двох метрів, одразу зламало мені кістку, в лице прилетіло, в руку.  Відчув сильний біль, а мінами все накривало. Довелося відповзати, бо інакше добило би, такий сильний обстріл був... Мені пощастило, що був при свідомості і міг керувати своїми емоціями. 

Іван Фуколяк з Миколаєва після травм пересувається на візку. Він тримає на колінах Тортіка, намагається погладити його лівою рукою - пальці ледве розгинаються, але боєць не здається. Втім, уважно стежить, щоб під час вправи ненароком не зробити собаці боляче.

 - Ми зараз контролюємо ліву руку: вона стискається, а от розслаблення дається важче, - пояснює каністерапевт-психолог Вікторія Кузьменко, яка працює з Іваном. - З хлопцями на другій групі ми, наприклад, м'язи тренуємо за допомогою гри з собаками - от Ройс любить тягати "бублик". Окрім терапії за допомогою собак застосовуємо й інші методи: ерготерапію, фізіо та арт-терапію, робимо різні когнітивні вправи, дбаємо про розвиток дрібної моторики... Тобто, задіюємо все, що можна, для успішного відновлення. Якщо будуть умови, то й плавати разом з собаками готові.

 - Я уже півроку по лікарнях. Але пам'ятаю мало, навіть не можу сказати, де і як отримав поранення - травма голови, - повільно каже Іван. - Тортік мізки на місце "ставить", розслабляє. 

У кожного бійця тут своя історія. Хтось отримав поранення, коли рятував товариша, а когось на позиції просто зненацька "накрило" уламками від мін. Трапляється, що після пережитого на війні бійці не завжди хочуть спілкуватися. Але заняття з собаками допомогають хоч частково зняти стрес. Дехто прийшов на заняття вперше, а хтось за цей час навіть уже вибрав собі собаку-улюбленця. До кожного пацієнта-військового - свій підхід. 

Собакам після занять теж потрібен перепочинок, бо вони тонко відчувають настрій бійців. І, за словами кінологів, наче перебирають на себе емоції поранених. Тому їх періодично міняють. Для занять з військовими спеціально вибирають саме таких тварин, які не проявляють агресії та люблять товариство людей.   

 - Завжди хотів завести собаку вдома, але не встиг. Я за те, щоб по всій країні у лікарнях таке запровадили - крута ідея, - додає Роман.    


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також