Хірург на Березнівщині видаляв пацієнтці пухлину і натрапив на страхіття

44245 0

Ми у соцмережах:

Хірург на Березнівщині видаляв пацієнтці пухлину і натрапив на страхіття

Лікар-хірург був здивований, адже це перший випадок у його практиці та у 2022 році на території Рівненщини.

Несподіваний сюрприз чекав на хірурга Березнівщини. Наприкінці червня пацієнтка звернулася до лікаря з пухлиною, розташованою на голові. Під час її видалення у жінки виявили гельмінт виду Dirofilaria repens. Він був довжиною дев'ять сантиметрів. Паразита відправили на дослідження. За пацієнткою тепер упродовж трьох років спостерігатимуть медики, повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб. 

За статистичними даними дирофіляріоз, спричинений  Dirofilaria repens - єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання. У Рівненській області захворюваність на дирофіляріоз серед людей реєструється з 2005 року, на сьогодні зафіксовано 43 його випадки.

Вважається, що в нашу країну це захворювання завезене хворими на дирофіляріоз собаками, які й стали джерелом інвазії для місцевих. Основним джерелом інвазії вважаються м’ясоїдні ссавці (собаки, коти, лисиці, тощо), переносниками – кровосисні комарі різних видів. Дирофілярія в перекладі з латинської – зла нитка - тонка ниткоподібна нематода білого кольору. У хворих тварин самка гельмінта народжує живих личинок – мікрофілярій, які при укусах комара потрапляють в організм комахи, де розвиваються до інвазійної стадії і під час наступних укусів потрапляють до інших тварин чи людей, у тілі яких продовжують розвиватися та рости. Безпосередньо від хворих тварин та людей підшкірний дирофіляріоз не передається.

Для того, щоб вберегтися від цього захворювання, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів, своєчасно проводити дегельмінтизацію власним улюбленцям. В приміщеннях рекомендується засічувати вікна та двері, у природі – вдягатися з максимальним захистом від укусів комарів у години їх активності.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також