На Рівненщину екстрадували спільника вбивці працівника слідчого ізолятора

1287 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщину екстрадували спільника вбивці працівника слідчого ізолятора

Костянтина Іванова розшукували чотири роки. Тепер він перебуває у слідчому ізоляторі у Рівному.

Нагадаємо, у вересні 2016 року у одній із багатоповерхівок на вулиці Відінській у Рівному виявили тіло місцевого жителя — працівника СІЗО Івана Мамчура із вогнепальними пораненнями. Досудове розслідування розпочали за фактом умисного вбивства, однак невдовзі злочин перекваліфікували на умисне вбивство, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб та з корисливих мотивів.

Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що 53-річний Олег Смородинов, дочекавшись на повернення 37-річного працівника СІЗО з роботи, здійснив у нього вісім пострілів, а потім – аби довести злочин до кінця — завдав кілька ударів пістолетом по голові. Зброю із глушником та вісім гільз поліцейські виявили біля убитого чоловіка.

В цей час 38-річний спільник зловмисника стежив за обстановкою на вулиці. В його обов’язки входило подати сигнал, що потерпілий зайшов у під’їзд та стежити за недопущенням сторонніх осіб у будинок, щоб не перешкодити злочину.

Також слідчі встановили, що зловмисники кілька місяців ретельно готувалися до злочину: стежили за «замовленою» особою, придбали зброю. Після злочину залишили територію України та потягом поїхали до Москви, де отримали за умисне вбивство 37-річного жителя Рівного винагороду: 2000 доларів США та 300000 рублів Російської Федерації.

Про підозру обом зловмисникам було повідомлено у листопаді 2016 року. Тоді ж слідство призупинили, а підозрюваних оголосили у розшук.

17 листопада 2016 року під час перетину державного кордону на територію Російської Федерації в пункті пропуску Гоптівка Харківської області, 53-річного Олега Смородинова затримали на підставі ухвали суду. Йому обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою. 26 квітня 2017 року кримінальне провадження закінчено та направлено з обвинувальним актом до суду. Судові слухання у справі вбитого працівника СІЗО тривають і досі.

Нагадаємо, обвинувачений Олег Смородинов — уродженець Російської Федерації, житель міста Маріуполь Донецької області, раніше двічі притягувався до кримінальної відповідальності та загалом відсидів за гратами 15 років. За даними слідства, двічі судимого чоловіка в січні-лютому 2016 року завербував співробітник ФСБ РФ Максим Живилов. Представник російської спецслужби поставив завдання Смородинову знайти місце проживання і роботи окремих військовослужбовців ЗС України з-поміж учасників АТО / ООС та російсько-грузинського конфлікту 2008 року.

Зібрані розвіддані Смородинов викладав в окремих звітах, які передавав куратору на оптичних дисках на території РФ. Задокументовано, що в липні 2016 року Смородинов отримав завдання виїхати до України та вбити колишнього військового, працівника Рівненського слідчого ізолятора Івана Мамчура.

«Я співпрацюю зі слідством, бо хочу, щоб припинилися вбивства людей. Адже, окрім Івана Мамчура у Рівному, по всій Україні хотіли убити ще шістьох колишніх солдат. Оскільки в Україні досі знаходиться багато російських агентів, то моя інформація може зберегти життя людям. Сподіваюсь, суд, коли оголошуватиме мені вирок, врахує те, що я був корисний для СБУ», — сказав Смородинов.

Смородинов у суді запевняв, що вбивати Мамчура не збирався, а думав, що вбиватимуть інші люди, а він тільки стежитиме. Коли ж прийшов у під’їзд до жертви стріляти, до останнього думав, що це така «перевірка» і що патрони холості.Спільник, якого слідство ідентифікувало як Костянтина Іванова, приніс Смородинову два пістолети, один з яких був з глушником.

Смородинов до війни на Донбасі працював в українській міліції. Російські спецслужби за успішно виконану справу обіцяли повернути йому офіцерське звання та зробити військовим інструктором в окупованому Криму. На той час ще радник голови МВС Антон Геращенко заявляв, що вбивцю Мамчура найняв російський диверсійно-терористичний центр, до завдань якого входить організація злочинів на території України.

Цьогоріч 2-го березня суд оголосив Смородинову вирок за статтею про державну зраду – 12 років позбавлення волі.

Його поплічника, 38-річного підозрюваного, оголосили в національний розшук та в подальшому — у міжнародний.
Оперативники встановили, що він переховувався у Москві. Працівниками Інтерполу було надіслано запити з метою підтвердження інформації, встановлення місця знаходження та затримання підозрюваного.

Відділ комунікації поліції Рівненської області повідомив, що торік у червні до ГУНП в Рівненській області надійшло повідомлення про те, що 38-річного чоловіка у РФ затримали та помістили до слідчого ізолятора.

26 серпня в пункті пропуску Гоптівка була здійснена фактична передача підозрюваного працівникам поліції Рівненської області. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання.  27 серпня суд задовольнив клопотання слідчого та обрав підозрюваному запобіжний захід у виді тримання під вартою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також