На сусідів не скаржаться — тільки на державу

2324 0

Ми у соцмережах:

Віра Мельник

Мешканці області уже почали отримувати повідомлення про нараховані субсидії — і багатьох вони розчарували. Оскільки піднялася мінімальна зарплата і зменшилися «соціальні норми», допомогу держави родинам нараховують у рази меншу, аніж попередніми роками, хоча цієї зими комунальні послуги різко подорожчали. Пожорсткішали і перевірки органів соцзахисту. Щоб отримати субсидію, родини ще мають довести, що вони її справді потребують.

У селах, зокрема, комісії вирішують, чи надавати субсидії родинам, де є безробітні. У містах переважно перевіряють, чи справді стільки людей проживає у квартирі чи будинку, як вказано у заяві.

— Відмовляємо родинам у наданні субсидії не через їхній майновий стан, — зазначає начальниця міського управління соціальної допомоги населення Віра Мельник. — Як правило, надаємо відмови родинам, де є безробітні особи працездатного віку, які не сплачували ЄСВ. Але якщо у родини тяжке матеріальне становище і хоча б за три місяці є оплата єдиного соціального внеску (за попереднє півріччя. — Ред.), то комісія може вирішити надати субсидію.

Також комісія виходить перевіряти, якщо у заявках є повідомлення про розділені особові рахунки, про збільшення площі одиноким громадянам, але у цих випадках зазвичай субсидії призначаємо. Відмови стосуються більше випадків, коли людина пише, що працює, а у податковій немає інформації про офіційні доходи. Були і відмови, які стосувалися родин, що вказували мінімальну зарплату в заявці, а умови проживання у них насправді вищі від середнього. Але багато випадків немає, щоб багаті люди подавали на субсидію. Є заявки з великих будинків, але це старіші будинки, де давно не було ремонту.

За словами Віри Мельник, міське управління соцзахисту встигло нарахувати субсидії тим людям, які зверталися у жовтні й на початку листопада. Решті родин нарахувати ще не встигли, тож за грудень лише 19 тисяч домогосподарств Рівного отримають платіжки за комунальні послуги вже з вказаними субсидіями. Родинам, які знають, що все ж отримають допомогу держави, пропонують платити «на око», якщо немає можливості сплатити всю суму за комунальні. В управлінні соцзахисту також нагадують, що потрібно платити за фактично спожиту послугу, не прив’язуючись до обов’язкового платежу. Тобто якщо родина, до прикладу, спалила за місяць 300 кубів газу, з яких 50 покриває субсидія, то платити потрібно за решту 250 кубів (фактично спожитий газ). Навіть якщо обов’язковий платіж передбачає, що родина має сплатити за 350 кубів.

До слова, для родин відкрили гарячу лінію щодо нарахування субсидій. Зокрема, на неї можна скаржитися на «недобросовісних» сусідів. У Рівному, за словами пані Мельник, така скарга була лише одна і влітку: сусіди повідомили, що у квартирі живуть квартиранти, а не власник. Субсидію йому скасували.

Гаряча лінія у нас справді гаряча. Але зазвичай телефонують із запитаннями, чому торік субсидія була більше 1000 грн, а тепер тільки 38 грн, — зазначає пані Мельник. — Люди не зважають, що доходи у них збільшилися, відповідно, і субсидія стала меншою.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також