Оренда для «імпровізованих храмів» у Рівному за гривню скасовується

1728 0

Ми у соцмережах:

Оренда для «імпровізованих храмів» у Рівному за гривню скасовується

Храми УПЦ МП досі діяли в протитуберкульозному диспансері та обласній лікарні. Медичні заклади дозволили під релігійні споруди переобладнувати приміщення, віддавали їх в оренду за символічну одну гривню. Віряни молилися там багато років. Але тепер медичні заклади від такої співпраці відмовляються. Головні лікарі виконують рішення Рівненської облради про заборону діяльності церкви, яку пов’язують з Росією.

На території обласного протитуберкульозного диспансеру, що у Рівному, діяв храм Чуда Михаїла. Однак виконувач обов’язків керівника медичної установи Валентин Кирилюк попередив отця УПЦ МП Андрія Косіка, що більше свою діяльність він тут продовжити не зможе. Священнику дозволили забрати з облаштованого під храм приміщення усе церковне начиння.

Тут вісім років лунали молитви та звершувалася літургія, — розповідає отець Андрій Косік. — Поки я за гроші жертводавців не відремонтував це приміщення, воно нікому не було потрібне. Там був безлад і притон для наркоманів. Ніхто не вірив, що з нього вийде храм. Ми ж не зупинялися і просто робили, вичищали, вимивали, утеплили.

Хоч священник і обурювався, але зібрав церковні речі з іконами й виїхав з приміщення обласного тубдиспансеру. Переселення тепер очікує й парафію, яка діє у Рівненській обласній лікарні.

Сергій Свисталюк, заступник голови Рівненської обласної ради:

Ніхто не забороняє. Якщо люди хочуть молитися Богу, вони й продовжать це робити. Однак є рішення Рівненської обласної ради, яке унеможливлює співпрацю з Московським патріархатом. Відповідно до цього рішення після завершення строку оренди приміщень в обласних установах представникам цієї конфесії не можуть продовжити договір оренди. Як правило, храми Московського патріархату були у медичних закладах. Адже, по-перше, хворі мали потребу в молитві до Бога. По-друге, левова частка тих, хто звертався до наших установ, були православними. Впевнений, що хворі не постраждають. Будь-яка інша конфесія може звернутися до медичної установи та отримати в оренду місце для молитов.

Олег Стратюк, начальник відділу з питань спільної власності територіальних громад та економічного розвитку виконавчого апарату обласної ради:

— Було дві установи, в яких діяли церкви Московського патріархату — обласний протитуберкульозний диспансер та обласна лікарня. У першому договір про оренду був розірваний. Громада МП уже виїхала звідти. Подібний імпровізований храм діє в обласній лікарні. В них ще є чинний договір оренди. Але на черговій сесії обласної ради депутати готуються ухвалити рішення про припинення дії цього договору. Йдеться про те, що обласна рада відмовиться від свого рішення здавати своє майно цій церкві в оренду за одну гривню. Все відбувається відповідно до рішення Рівненської облради про заборону діяльності Московського патріархату на Рівненщині, ухвалене 10 квітня.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також