Професор Острозької академії став лауреатом престижної літературної премії

1821 0

Ми у соцмережах:

Фото зі сторінки лауреата в соціальній мережі Фейсбук

Відомому письменнику, науковцю та професору Острозької академії Петру Кралюку вручили премію імені Івана Корсака за книгу історичної прози «Синопсис».

Нагородження відбулося у музеї сучасного українського мистецтва у Луцьку.

На розгляд журі, яке очолював письменник та директор видавництва-співзасновника премії Михайло Слабошпицький, надійшло 12 робіт. Найкращими виявилися тексти Петра Кралюка.

Критеріями відбору були: високохудожня мова (твір обов’язково повинен бути написаний українською), історична тематика та значний резонанс серед читачів.

До збірки історичної прози «Синопсис» входять роман «Шестиднев», повісті «Блага вість од княгині Жеславської», «Лицар і смерть», «Діоптра», «Віднайдення раю» та новела «Рубльов». Тексти викликали значне зацікавлення в читачів.

У літературознавчому середовищі книга отримала назву «проза ідей». Автор пропонує нетрадиційний погляд на українську історію, розвінчує міфи, пропонуючи читачам по-новому подивитися на князя-філософа Володимира Васильковича, його дружину-книжницю Ольгу Романівну, яка мала стосунок до написання Галицько-Волинського літопису, видатного воєначальника - князя Костянтина Івановича Острозького, Гальшку Острозьку та інших не менш цікавих постатей.

Заснована премія родиною Корсаків у партнерстві із видавництвом «Ярославів Вал» цьогоріч. Вручатиметься вона щорічно  - 15 вересня, до дня народження Івана Корсака. Волинянин відомий своїми художніми та журналістськими матеріалами про видатних українців. Закономірно, що іменною премією відзначатимуть саме тести історичної тематики, повідомляє Вікторія Назарук.  

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також