У заплив — на Босфорську протоку

1667 0

Ми у соцмережах:

Андрій Тадай

2500 осіб з різних країн і континентів спробують 22 липня перепливти протоку Босфор, що з’єднує Європу і Малу Азію — а це 6,5 кілометра. Серед них — рівняни Марина Хромих та Андрій Тадай. Двоє рівнян хочуть поборотися за звання «Інтерконтинентальні плавці»

Марина Хромих розповіла, що з дитинства займається бігом та плаванням. На разі вона працює виконавчим директором в компанії «Бандерштат — фестиваль українського духу». Професійно спортом не займається, але веде активний спосіб життя. Проте зізнається, що брати участь в змаганнях, забігах та марафонах до сих пір бажання не мала.

— Минулого літа, прочитавши відгуки про заплив через Босфор, вирішила, що це буде непогана нова мета і виклик для себе, — розповіла Марина Хромих. — Тож побачивши оголошення про набір до груп підготовки на Босфорський заплив, не думала ні хвилини. Та перед тим треба було в січні зареєструватися, тож до процесу підійшла серйозно і завчасно, перевірила картки та ліміти на них (все це потрібно було для оплати реєстрації, яка цього року становила 120 доларів). В ніч відкриття реєстрації була біля Інтернету і спокійно чекала та робила все за інструкцією. Цього року Босфорський заплив — ювілейний, 30-й, і тому інтерес до нього був надвисоким. І саме тому дуже небагатьом пощастило таки отримати слот для участі в запливі.

Всього пливе близько 2500 учасників. Квота для України — 250. Цього року українські місця закінчилися менш ніж за півгодини. Мені пощастило.

Тепер Марина Хромих активно готується до запливу, зізнається, що тренування дуже виснажливі:

— Мої перші тренування були жахливими: я зрозуміла, що насправді вміла просто купатися або триматися на воді, але аж ніяк не плавати. Я сама себе привчила до техніки, яка забирала тонни енергії та не давала нормальної швидкості. У той же час я бачила як поруч мене купа людей робить все краще і легше, ніж я. Попереду ще багато маленьких і не дуже викликів. Від тренування на відкритій воді, де вже не зупинишся в кінці доріжки, щоб передихнути, до подолання всіх страхів і невпевненості в собі і своїх силах, які, ясна річ, є в кожної самокритичної людини. Але ніщо так сильно не гартує характер, як перемоги насамперед над собою.

Марина Хромих

Активно почав тренуватись і рівнянин підприємець Андрій Тадай, який також зарєструвався на заплив на Босфор:

— В школі займався плаванням, проте потім покинув. Знову почав тренуватися лише рік тому. А в січні вдалося пройти реєстрацію на заплив на Босфор. Вирішив довести собі, що можу досягнути більше, ніж досягнув на сьогодні. Зараз тренуюся пливти брасом в басейні, та незабаром планую почати тренування на відкритій водоймі, можливо, у «Швейцарії» під Рівним. Адже до запливу лишилося лише 62 дні. Перепливти Босфор буде важко: там сильна течія і висока хвиля. Це відкриті води. Як правило, 10-15% кожної групи, яка стартує з порома, не допливають до фінішу. Окрім того, на заплив відводиться дві години. Не встигнеш за цей час — тебе знімають з дистанції.

Одразу після запливу Андрій Тадай планує взяти участь у відомому тріатлоні «Ironman»:

— Я проходитиму так звану «половинку «Ironman», тобто лише половину дистанціїПотрібно буде пропливти 1,9 км, потім 90 км подолати велосипедом і ще 21 км пробігти напівмарафон.

Обидва рівненських учасники чекають на погодження їхніх кандидатур для участі в запливі від Олімпійського комітету України, який має переглянути надіслані ними медичні довідки від сімох лікарів. І лише після такого погодження їх допустять до змагання. Якщо їм вдасться перепливти Босфор за дві години, Марина Хромих та Андрій Тадай отримають статус «Інтерконтинентальних плавців», а також медалі.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також