Удари серця: слухайте свій організм

519 0

Ми у соцмережах:

Удари серця: слухайте свій організм

При якому пульсі потрібно викликати «швидку»: норма для жінок, чоловіків і дітей.

Пульс залежить від багатьох факторів — віку, статі, фізичної активності, загального стану здоров’я, в тому числі відсутності або наявності генетичних хвороб. Високий пульс може бути сигналом інсульту, що наближається.

Який повинен бути пульс? Діти до 12 років — 70–120 уд./хв.; підлітки та молодь до 18 років — 60–100 уд./хв.; дорослі до 60 років — 60–100 уд./хв.; дорослі старше 60 років — 60–100 уд./хв.

При якому пульсі звертатись до лікаря? Пульс може змінюватися від фізичного навантаження, стресу та інших факторів. Високий пульс супроводжується низкою симптомів: відчуттям тиску в грудях, температурою тіла, втратою свідомості або втратою крові.

Пульс 90 уд./хв. у спокої вважається нормою для деяких людей. Але зазвичай він спричинений переживаннями, недавньою фізичною активністю і так далі. Якщо такий пульс викликає у вас занепокоєння — краще звернутися до лікаря. Більш ніж 100 ударів за хвилину (тахікардія) у спокої — ось який пульс вважається високим у жінок. Супроводжується задишкою, запамороченням, незвичайною слабкістю. Крім того, таким може бути пульс при інфаркті. Якщо 100 уд./хв. — це ваш звичайний стан, то, найімовірніше, ваш організм схильний до серцевої недостатності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також