Вигоди для громади і бізнесу: як на Рівненщині працює ринок оренди державної та комунальної нерухомості через онлайн-аукціони

401 0

Ми у соцмережах:

Вигоди для громади і бізнесу: як на Рівненщині працює ринок оренди державної та комунальної нерухомості через онлайн-аукціони

Від початку повномасштабного вторгнення в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі на Рівненщині провели 448 аукціонів з оренди комунального та державного майна. Це принесло до бюджетів різних рівнів щонайменше 1,4 мільйона гривень. У  прозорій оренді зацікавлені і держава, і міста, які отримують додаткові кошти для своїх громад. А бізнесу, який розвивається, – потрібні  численні об'єкти, за які можна поборотися на електронних аукціонах. Деякі з об’єктів настільки жадані для потенційних орендарів, що їхня вартість під час торгів зростає в десятки разів. У чому переваги оренди через онлайн-аукціони та які з лотів виявляються найзатребуванішими  – розповідаємо у матеріалі.

Важливо, що всі гроші, отримані від оренди комунального майна, йдуть до місцевих бюджетів, на потреби громади. У переліку найцікавіших для потенційних орендарів об’єктів часто трапляються приміщення у лікувальних закладах або ж в адмінбудівлях. Зазвичай такі об’єкти мають зручне розташування, до них підведені комунікації і вони можуть бути частково облаштовані, приміром, під офіс, аптеку чи магазин.

На Рівненщині, наприклад, з-поміж нерухомості, на яку був чималий попит – будинок відпочинку у селі Хрінники. За комунальне приміщення боролися 8 учасників під час е-аукціону, а стартувала ціна оренди з 236 гривень на місяць. Переможною стала ставка у майже 6 тисяч гривень. Начальниця юридичного відділу апарату виконавчого комітету Демидівської селищної ради Марія Кондратюк розповідає: об’єкт – на балансі санаторію, неподалік водосховища. Це  і привабило потенційних орендарів.

 

«Селищна рада як власник цього майна здає такі будиночки в оренду. Усі охочі мали можливість переглянути фото та інформацію про об’єкт у системі Прозорро.Продажі та, відповідно, стати учасниками аукціону. Загалом, ми бачимо, що Прозорро.Продажі – це одна із сучасних систем, які дійсно є зручними в роботі. Коли ми раніше здавали об’єкти в оренду без аукціонів, то не було такої конкуренції. А тепер об’єкти бачить вся Україна. Тобто люди з будь-якого куточка можуть взяти участь в електронних торгах. А чим більше учасників – тим більша конкуренція. Відповідно, зростає вартість об’єкта, а кошти надходять до місцевого бюджету. Думаю, це актуально та важливо кожній громаді», — відзначає Кондратюк.

На сайті Прозорро.Продажі є офіси, склади, промислові споруди, які можна орендувати на Рівненщині. Так у Дубно під відділення банку орендували частину адміністративної будівлі Головного сервісного центру МВС, площею понад 12 квадратів за 24 тисячі гривень у місяць. За об’єкт боролись троє учасників, а його вартість стартувала із 808 гривень.

У системі Прозорро.Продажі доступні десятки тисяч об’єктів практично у всіх регіонах країни. Орендарі, які шукають приміщення під ту чи іншу діяльність, можуть обрати оптимальний для себе варіант, відфільтрувавши регіон, вартість, площу чи інші характеристики. Варто лише подати заявку на участь в аукціоні, а далі – все залежить від  конкурентоспроможності учасника.

«Запроваджений понад три роки тому механізм оренди державного та комунального майна через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі дав можливість громадам ефективно управляти своїми активами. Система онлайн-аукціонів побудована так, що ніхто не може вплинути на хід або результати торгів, кожен охочий має доступ стежити за їхнім перебігом, а ринкова ціна за обʼєкт визначається через конкуренцію учасників між собою. Наприклад, завдяки конкуренції та інструменту онлайн-аукціонів на Рівненщині стартова вартість оренди обʼєкта в середньому зростає у понад 3,6 раза. Водночас для бізнесу інструмент державних онлайн-аукціонів — це доступ до активів, які може виставити на торги лише держава або громада, чесне та відкрите змагання за обʼєкти та гарантії виконання угод», — зазначає Марія Захаренко, керівниця відділу взаємодії з органами влади АТ «Прозорро.Продажі».

Щоб знайти приміщення державної або комунальної власності для оренди у Рівному чи області, необхідно зайти на сайт Прозорро.Продажі до розділу “Аукціони”. Вибрати напрям роботи “Оренда державного та комунального майна” й отримати список доступних приміщень. Коли ви виберете об’єкт потенційної оренди, то можете зареєструватися на одному з майданчиків і подати заявку на участь у торгах та зробити переможну ставку під час онлайн-аукціону.

За новинами та пропозиціями ринку зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінках у Facebook Прозорро.Продажі та Фонд держмайна України.

*Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також