– Рубці з кишок — страва вже забута трохи людьми, бо її зараз мало хто готує. А я пам’ятаю, що мені в дитинстві їх готувала моя бабуся, — розповіла Тетяна Войтович. — Беремо свинячі кишки. Вони мають бути цілі, непошкоджені. Оскільки задовгі, то розрізаємо їх — потім буде краще вивертати. А робити це будемо саме веретеном, яке колись застосовували, щоб прясти.
От господиня і привідкрила секрет застосування веретена у кулінарії. А далі наголосила, що кишки потрібно вмочати саме у сухе пшоно.
– Це для того, щоб крупа добре прилипла до кишки, бо коли вона мокра, то не так пристає. І коли всі кишки вже начинені пшоном, тоді починаємо їх вивертати, — пояснила пані Тетяна. — Обережно знімаємо з веретена, щоб чим побільше залишилось пшона всередині. Кидаємо у підсолену киплячу воду. Пшоно набухне, кишки скрутяться та зменшаться — через що й не можна різати їх на маленькі шматки.
Які ще є особливості у приготуванні рубців з кишок, начинених пшоном, дивіться у новому випуску проєкту “Кулінарний спадок” на Суспільному.
.





