Як за допомогою веретена готують рубці з кишок на Рівненщині (ВІДЕО)

Жителька села Бабин Тетяна Войтович приготувала рубці з кишок для "Кулінарного спадку" , який продовжує вивчати гастрономічну спадщину Рівненщини.. Для цього знадобились не лише пшоно, тонкі свинячі кишки, сало, цибуля, а й... веретено. Так, саме веретено, яке використовували для прядіння.

1 хв. читання

– Рубці з кишок — страва вже забута трохи людьми, бо її зараз мало хто готує. А я пам’ятаю, що мені в дитинстві їх готувала моя бабуся, — розповіла Тетяна Войтович. — Беремо свинячі кишки. Вони мають бути цілі, непошкоджені. Оскільки задовгі, то розрізаємо їх — потім буде краще вивертати. А робити це будемо саме веретеном, яке колись застосовували, щоб прясти. 

От господиня і привідкрила секрет застосування веретена у кулінарії. А далі наголосила, що кишки потрібно вмочати саме у сухе пшоно.

– Це для того, щоб крупа добре прилипла до кишки, бо коли вона мокра, то не так пристає. І коли всі кишки вже начинені пшоном, тоді починаємо їх вивертати, — пояснила пані Тетяна. — Обережно знімаємо з веретена, щоб чим побільше залишилось пшона всередині. Кидаємо у підсолену киплячу воду. Пшоно набухне, кишки скрутяться та зменшаться — через що й не можна різати їх на маленькі шматки.

Які ще є особливості у приготуванні рубців з кишок, начинених пшоном, дивіться у новому випуску проєкту “Кулінарний спадок” на Суспільному.

.

Поділитися цією статтею