Виявляється, причина — не тільки в традиціях, звичках та культурі харчування. Поряд із філософським обґрунтуванням використання паличок для їжі існує й суто практичне.
Річ у тім, якщо їсти паличками — процес відбуватиметься повільніше, ніж коли це робити ложкою чи виделкою. Таким чином, можна смакувати, розтягувати задоволення від кожного шматка. До того ж їжа, що надходить в організм меншими порціями, легше засвоюється, не перевантажує шлунково-кишковий тракт.
Палички корисні й для розвитку дрібної моторики, оскільки потребують координації рухів пальців і рук для утримання та маніпулювання приладами. Японці, наприклад, вважають, якщо дітей змалку вчити користуватися хасі (паличками), то в них краще розвиваються уважність, зосередженість, когнітивні здібності.
Сам процес споживання їжі такими столовими приборами є важливим тренуванням для тіла та мозку. Кожен обід перетворюється на вправу для покращення координації та точності рухів. Зокрема, їда з допомогою паличок, як вид тренування, є найбільш корисним для людей, що перенесли неврологічну травму.





