Лимони потрібно їсти, але не тільки через вітамін С

Лимон традиційно називають «фруктом від застуди». Але насправді його реальна користь значно ширша. За словами дієтологів, цей цитрус впливає не лише на імунітет, а й на стан серця, шкіри, обмін речовин.

1 хв. читання
Фото: FreePik

Лимони багаті на флавоноїди — біологічно активні сполуки, які позитивно впливають на серцево-судинну систему. Регулярне вживання цитрусових асоціюють зі зниженням ризику
ішемічної хвороби серця, інсульту, серцевої недостатності. Крім того, флавоноїди разом з екстрактами з лимонної шкірки можуть допомагати стабілізувати артеріальний тиск.

Дослідження свідчать: цедра лимона, як і інших цитрусових, містить сполуки з протипухлинною активністю. Йдеться не про лікування, а про додаткову профілактичну дію в межах збалансованого харчування.

Лимон підвищує засвоюваність заліза завдяки високому вмісту вітаміну C. Це особливо важливо для людей із ризиком анемії.

Цитрусовий сік позитивно впливає на стан шкіри. За даними досліджень, регулярне споживання лимона може зменшувати ушкодження клітин; знижувати товщину шкіри; уповільнювати утворення зморщок; стимулювати синтез колагену.

Вживання цитрусових, зокрема лимонів, пов’язують також зі зниженням імовірності розвитку астматичних проявів.

Щоб зберегти максимум корисних речовин, лимони не варто залишати за кімнатної температури — так вони можуть втратити до 40% вітаміну C, швидше тверднуть і пересихають. Оптимальний варіант — холодильник: там плоди довше залишаються соковитими та менш кислими.

Поділитися цією статтею