96-річна жінка вперше отримала закордонний паспорт, щоб полетіти в Нідерланди (ВІДЕО)

1085 0

Ми у соцмережах:

96-річна жінка вперше отримала закордонний паспорт, щоб полетіти в Нідерланди (ВІДЕО)

Наталія Коспа у свої 96 років уперше отримала закордонний паспорт. Це найстарша жителька Рівненської області, яка оформила документ у 2023 році. Документ жінці вручили 9 серпня, а восени вона планує полетіти в Амстердам.

Як наважилася на подорож та чи планує повертатися до України, Наталія Коспа розповіла Суспільному.

Наталія Коспа живе в Олександрії, до Рівного приїхала, щоб забрати свій перший закордонний паспорт. Цієї осені жінка вирішила відвідати онуку, яка живе в Амстердамі.

- Онука в літаку з нідерландцем познайомилася — і він її забрав. Я зв'язана з нею кровно і душею, вони сюди приїжджають, а я хочу побачити де вони і як там. Я вже у 1977 році Союз об'їздила, облетіла, пароплавом об'їхала, то мені не перший раз. Але це ризик, вже не ті літа, щоб це витримати. Але дух витримає,говорить жителька Олександрії.

Свій дух жінка загартувала у Другу світову війну. В 1943 році Наталія Коспа була зв'язковою УПА. Радянська влада ув'язнила 17-річну Наталю на два роки. Жінка розповідає, як її допитували чотири дні поспіль.

- Я ще молодесенька, викликали. Самі вони сидять, а четверо стало мене обробляти. Питають: «Да ти же гаваріла!». А я ж нічого не говорила, вони самі приписали мені не мої слова і хотіли, щоб я розписалася. Не давали ні сісти, ні лягти, згадує 96-річна жінка.

З дитинства пані Наталія пише вірші і видала збірку "Незабудка".

Управління державної міграційної служби України в області у 2023 році видало вісім закордонних паспортів людям, яким виповнилося 90 і більше років.

- Пані Наталія серед них є найстаршою. Якщо говорити в порівнянні з передвоєним часом, то цей показник виріс приблизно у 2,5-3 рази. У 2022 році було в області оформлено 15 закордонних паспортів для такої вікової категорії осіб, а в довоєнний, 2021 рік, було шість паспортів, каже завідувач сектору УДМС в області Юрій Войчун. 

Після візиту за кордон 96-річна жителька Олександрії обіцяє повернутися в Україну.

- Хочу світ побачити. Я багато книжок читала, я знаю, що, де і як. То я хочу ще і своїми очима побачити. В Україну повернуся, бо довго ніде не можу бути — не хочу вмирати ніде, тільки в Україні, говорить Наталія Коспа.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також