А може ту Рівненську облраду розпустити? Про це заговорила опозиція

2228 0

Ми у соцмережах:

Сесія обласної ради розпочалася урочисто — депутатам та голові вихованці молодіжного пластового центру принесли Вифлеємський Вогонь Миру

Як правило, на останній сесії наприкінці року обласна рада ухвалює бюджет на наступний рік. Але не цього року. Бо під час воєнного стану в державі бюджетні повноваження отримали начальники обласних військових адміністрацій. Зробили це, щоб зменшити бюрократію. Адже воєнний стан потребує швидких рішень. Тож доки депутати обласної ради збиралися на сесію, заплановану на 23 грудня, Віталій Коваль, начальник ОВА, ще 21 грудня своїм рішенням затвердив обласний бюджет. Профільну депутатську комісію обласної ради лише ознайомили з основними бюджетними статтями.

Ухвалення бюджету раніше було однією з головних функцій ради. Для цього рада має спеціальну комісію та посаду голови бюджетної комісії, який отримує щомісяця близько 30 тисяч гривень заробітної плати. Оскільки ця комісія на чолі з головою тепер не впливають на ухвалення бюджету, то депутат облради від ЄС Андрій Сорока під час сесії поставив під сумнів потрібність оплачуваної посади голови бюджетної комісії, а ще поставив риторичне запитання: «Для чого така рада?». До речі, стало відомо, що в 2023 році на діяльність Рівненської обласної ради буде витрачено близько 31, 2 мільйона гривень.

Ігор Ясенюк, голова бюджетної комісії:

І без бюджету в обласної ради вистачає роботи. Наприклад, у нас є 102 працюючі комунальні заклади, роботу яких треба контролювати. Разом із тим, депутати постійно проводять оптимізацію, щоб економити бюджетні кошти. Цього року обласна рада змогла зекономити близько 2 мільйонів гривень, і ці кошти переказували на Збройні сили України.

Щодо бюджету, то кожен депутат, який мав бажання, міг з ним ознайомитися. Нам відомо, що бюджет Рівненщини у 2023 році буде меншим. Якщо у 2022 році бюджет складав 2,8 мільярда, то у 2023-му зменшиться до 2,3 мільярда гривень. Всі захищені статті, зокрема, щодо соціального захисту людей, в бюджеті було збережено. Однак набагато менше прийде субвенції з державного бюджету — зокрема, на ремонти доріг. Хоч загалом надходження до обласного бюджету зросли.

Усі висловлювання щодо доцільності роботи ради вважаю спекулятивними. На сесії від деяких депутатів уже лунали висловлювання, що голова бюджетної комісії не треба, а раду треба розпустити. Але вони усі походять від опозиції, яка просто хоче час від часу нагадувати про себе.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

Завжди потрібно діяти по закону. В Україні запроваджено воєнний стан. На рівні держави було ухвалено певні рішення. Вони, зокрема, передбачають, що внесення змін та затвердження бюджетів є компетенцією військових адміністрацій. Бюджет Рівненщини на 2023 рік був затверджений так, як цього вимагає закон. Обласна рада брала участь в його напрацюванні. Це, як і раніше, публічний документ, який буде опубліковано. Можливо лише деякі статті щодо оборони не будуть розкриватися. Так, обласна рада не брала участі у затвердженні бюджету. Однак обласна рада має функцію не лише затвердження бюджету, але і контролю за його виконанням. Адже бюджет виконують комунальні заклади, якими керує обласна рада.

На сесії прозвучало, що в бюджеті залишилося близько 60 мільйонів гривень. Ці кошти ділитимуть на капітальні видатки вже наступного року. Раніше за ці перехідні кошти завжди точилася боротьба між депутатами. Адже кожен хоче залучити з них якусь суму на свій округ для ремонту доріг, шкіл та того, що можуть оцінити виборці. Однак у наступному році цього не передбачається. Бо їх також розподілятиме начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також