Афера на мільйони? Будинки в зруйнованому ворогом Гостомелі узявся ремонтувати… священник з Рівненщини

1766 0

Ми у соцмережах:

Усі фото - ілюстративні

Колишній настоятель храму Юрій Теселько з села Жовкині на Володимиреччині — один із тих, кому довірили відбудову поруйнованого окупантами Гостомеля. Фірма «Файсер Торг», де він значиться керівником, отримала на це майже 9 млн гривень з бюджету. Угоду підписувала Гостомельська селищна військова адміністрація. Гроші виділили, ремонти пішли. Однак згодом і фірма екс-батюшки, і самі чиновники «влипли» у неприємну історію — з розтратою.

Минулого тижня Бюро економічної безпеки України заявило, що розслідує справу про привласнення бюджетних коштів посадовцями з Гостомельської селищної військової адміністрації — виявилося, що договори у 2022–2023 роках укладали за завищеними цінами. А підписували їх напряму. Слідчі з’ясували, що будівельні роботи підрядники виконали не в повному обсязі, а дещо замість них і взагалі зробили комунальники. Сума збитків державі — понад п’ять мільйонів гривень.

Зокрема, «Файсер Торг» мала відремонтувати розбиту окупантами покрівлю в будинку Олени Коваленко. Та як розповіла журналістам Bihus.info мешканка Гостомеля, щось пішло не так. Спочатку з місцевого бюджету виділили 127 тисяч гривень, але потім грошей на ремонт раптом забракло:

— Латку залатали, а ні одної дошки, ні одної крокви не замінили. Шифер тільки положили — і на цьому кінець. Я ж бачила, як ремонтували всі ці будинки: скидали і крокви міняли, ізоляцію робили і тоді вже шифер клали чи настил. А в нас — нічого. Я пішла попросила, а вони сказали, що наш будинок не входить в ліміт, немає грошей на нього. Як таке може бути? — обурюється Олена Коваленко.

8 червня начальника Гостомельської адміністрації уже звільнили з посади. А що ж з Тесельком? Підозрюють, що фірма і власник — підставні. Зареєстрована «Файсер Торг» у грудні 2021-го і тоді мала зовсім інших засновника, керівника та бенефіціара. Однак у липні 2022 року заправляти усім несподівано став Юрій Теселько. А статутний капітал раптово зріс з 500 гривень до 300 тис. грн. Змінився й основний вид діяльності — з електромонтажних робіт на «Ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення». Сама фірма зареєстрована у житловому будинку у Києві.

Мешканці у Жовкинях дивуються, адже досі будівельними роботами їхній односельчанин не займався. За даними ресурсу YouControl (станом на 1 червня цього року), Юрій Теселько керує релігійною громадою УПЦ у Жовкинях. А раніше був настоятелем храму у селі Борушківці Любарської тергромади на Житомирщині. Втім, в селі кажуть — у місцевому храмі він точно більше не служить. А куди подався — не знають. Чули лише, що нібито десь у столиці.

Валентина Ковальчук, староста Жовкинь:

— Та він уже давно не є священником у нашому храмі, у нього забрали приход ще чотири чи п’ять років тому, нині там інший настоятель. Останні три роки Юрій Теселько у нашому селі взагалі не проживає. Тут залишилася тільки дружина з дітьми. Те відео в Інтернеті про відбудову Гостомеля бачили, але сказати, що сам він якийсь скандальний — не можемо. Принаймні ніякого криміналу за ним не було. І про те, щоб він на когось брав кредити, не чули.

Втім, якщо слідчі БЕБУ щось накопають, то кримінал таки буде — фігурантам справи загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

А підозрілого у цій «відбудові» Гостомеля чимало. Серед керівників різних компаній-підрядників, окрім фірми рівненського екснастоятеля, є ще мешканець тимчасово окупованого Донецька та 73-річна пенсіонерка з Миколаєва.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також