"Атомка" витримає 7-бальний землетрус

1527 0

Ми у соцмережах:

Рівненщині потужні землетруси не загрожують, наш регіон є відносно спокійним, — кажуть сейсмологи. На РАЕС монтують обладнання, яке реагуватиме навіть на дуже слабкі поштовхи.

Атомка Кабінет Міністрів вирішив обладнати подібною системою всі АЕС країни після аварії на японській станції Фукусіма. Зокрема, два роки тому датчики з'явилися на Південноукраїнській АЕС. Вікторія Леонова, керівник прес-центру РАЕС:

— Рівненщина в цьому плані ризикує менше, ніж південь або захід країни. Однак РАЕС відноситься до стратегічних об'єктів, тому державі необхідно подбати про безпеку енергоблоків. Коли станцію будували, то розраховували, що вона витримає землетрус силою не менше 6 балів за шкалою Ріхтера. Однак після аварії на Фукусімі експерти провели переоцінку її витривалості — виявилося, що наші споруди витримають і 7-бальні коливання. На Рівненській атомній електростанції якраз завершують монтаж системи моніторингу, над яким працювали цілий рік. Шість сучасних сейсмодатчиків допоможуть рівненським атомникам вчасно зреагувати на землетрус, якщо такий буде. Зона спостереження охоплює 90 населених пунктів на Рівненщині та Волині. На деяких ділянках фахівці пробурили 5 свердловин глибиною від 37 до 100 метрів, які доходять до базальтових порід. У них розташують глибинні датчики, що зможуть реєструвати навіть дуже слабкі поштовхи. Ще один датчик буде розташовано на поверхні. А цифрові дані з приладів будуть надходити до обчислювального центру. Сейсмометри встановлюють фахівці Інституту геофізики Національної академії наук, які й розробили цю систему.
Олена Власова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також