«Авангарду» не подорожчати допоможе хіба стрибок долара

1992 3

Ми у соцмережах:

«Авангарду» не подорожчати допоможе хіба стрибок долара

Те, що раніше для всіх і так було зрозуміло, днями стало доконаним фактом: реконструкція стадіону «Авангард» у Рівному подорожчає. Міська влада замовила коригування проектно-кошторисної документації і найняла місцеву фірму, яка супроводжуватиме реконструкцію та періодично вноситиме зміни до кошторису, підвищуючи, відповідно, вартість будівництва. Наскільки зросте ціна — можна тільки здогадуватися. Навіть у міській раді запевняють, що остаточної суми не знають. А за словами міського голови, єдине, що може врятувати «Авангард» від подорожчання — долар: якщо він різко впаде, вартість робіт може навіть зменшитися.

Нагадаємо, що торік реконструкцію «Авангарду» оцінювали у 202 млн грн. Фірма «Фіалка», яка виграла тендер, погодилася зробити стадіон за 199,8 млн грн.

Проте з початком будівництва одразу з’явилися додаткові роботи. Так, вже знесли більше трибун, аніж було передбачено проектом, бо львівська фірма «Артпростір», яка виготовляла проектно-кошторисну документацію, не врахувала, за словами будівельників, що стіни давно відсиріли, покриті грибком і рятувати їх немає сенсу — легше збудувати нові. З чотирьох трибун залишилася поки одна — над Устею, та й ту, як зазначають будівельники, було б добре також замінити.

Окрім того, вже говорять про потребу в іншому покритті футбольного поля. Мала би бути жива трава, але «Верес» просить штучно-живе покриття, як на львівському стадіоні. А така забаганка (щоправда, її поки що не затвердили) також збільшить вартість робіт.

Коригування проекту замовили уже не у львівської фірми, а у місцевої — ТОВ «Орбіта Будпроект», яке зареєстроване у Великому Житині Рівненського району, проте належить жителю Дубровицького району Юрію Таборовцю.

Директором товариства працює викладач кафедри архітектури НУВГП Олександр Матвіюк.

За коригування проекту для «Авангарду» товариству передбачили близько 1,1 млн грн з міського бюджету.

Це ж товариство, до слова, виготовляло проектно-кошторисну документацію на добудову дитсадка на Північному в Рівному. Нагадаємо, що дитсадок місту обійдеться у 114,7 млн грн.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Ми були дуже не задоволені попередньою проектною організацією («Артпростором». — Ред.), яку обрали, нагадаю, у результаті конкурсного відбору, організованого тодішнім моїм заступником Русланом Шевчуком. Цю фірму рекомендували як дуже хорошу, в неї потужний офіс у Львові, ніхто не міг подумати, що все так обернеться. А організація випила нам купу крові: якість проекту була низькою, нам довелося все доробляти, ледь вдалося погодити на експертизі.

Авторські права залишалися за нами, тож як тільки ми погодили проект, я дав доручення управлінню капітального будівництва знайти проектну організацію у Рівному і забрати документацію до міста. Бо, наприклад, коли тільки почали розбирати першу трибуну, зрозуміли, що її відновлювати немає сенсу, ліпше знести і збудувати нову.

Подібні моменти виникають постійно, а тому є потреба у коригуванні проекту час від часу. На терміни робіт це не вплине, адже роблять все паралельно. Але вартість реконструкції зміниться. Щоправда, на скільки — сказати не можу. Сподіваюся, що не дуже. Є лише політична та психологічна стелі подорожчання реконструкції. Очевидно, що не може коштувати будівництво мільярд, проте зрости на 10-15 млн грн запросто може. Але на вартість впливає і курс долара: падатиме — і вартість реконструкції знизиться, ростиме — навпаки.

Проектну організацію, з якою тепер співпрацюватимемо, обирало УКБ, аби вона нормально працювала і з управлінням, і з генпідрядником. Коригування щодо знесеної трибуни вже зробили і подали відкоригований проект на експертизу. Зі зміною політичної ситуації в країні все змінилося, тому сподіваюся, що експертиза буде швидкою. Та й це не довготривала експертиза всього проекту, а лише невеликих його частин.

Фірмі за коригування проекту ми поки що не заплатили нічого. Окрім того, у договір заклали суму із запасом — на подальші потрібні коригування. Чи використаємо всі кошти, ще не факт.

Щодо самої реконструкції, то усі сили цього року буде спрямовано на будівництво трибуни, що ближче до міста і де мають бути приміщення для легкоатлетів. Чим швидше ми її здамо, тим швидше у спортсменів буде можливість займатися.

Щодо покриття футбольного поля, то яким воно буде — поки не знаю. Олексій Хахльов рекомендує таке ж покриття, як зробили у Львові. Але спершу подивимося, скільки воно коштує, а потім виставимо на обговорення: обиратиму не я, а спортсмени, у першу чергу, та рівняни.

До слова, свого часу йшлося про спорудження неподалік «Авангарду» меншого футбольного поля, на якому міг би грати та тренуватися «Верес», поки триватиме будівництво основного стадіону. Проте проект так і не реалізували.

Міський голова, втім, зазначає, що про нього не забуто і додаткове поле у місті таки з’явиться. За словами п.Хомка, наразі тривають переговори зі спонсорами і не виключено, що збудують ще одне поле біля «Авангарду» за приватні кошти.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також