У Рівному зібрали позачергову сесію, аби, зокрема, Рівнеоблводоканал не перейшов на погодинну подачу води

1682 1

Ми у соцмережах:

У Рівному зібрали позачергову сесію, аби, зокрема, Рівнеоблводоканал не перейшов на погодинну подачу води

З липня в Україні працює ринок електроенергії для юридичних осіб. Приватні та комунальні підприємства уже купують електроенергію за правилами ринку, зачасту на "добу наперед".

 Ринок електроенергії мав би зробити тарифи гнучкими. Натомість, підійняв вартість електроенергії на 15-20%.

Таке здорожчання суттєво вдарило по підприємствах, які споживають велику кількість електроенергії.
Так, товари, які виробляють приватні підприємства, автоматично стануть дорожчими. Натомість, комунальні підприємства, які у більшості є надавачами комунальних послуг і не можуть самі коригувати тарифи на власні послуги, опинилися під загрозою наростання мільйонних боргів.
Зокрема, і Рівнеоблводоканал, тарифи якого затверджує НКРЕКП. У деяких містах водоканали через суттєве подорожчання електроенергії, яке не закладено у тарифі на водопостачання та водовідведення, вже переходять на погодинну подачу води.
З січня також не діють для водоканалів нічні тарифи. Директор Рівнеоблводоканалу Андрій Карауш зазначив, що через це рівненське підприємство втрачає близько 1,2млн грн щомісяця. А за липень водоканалу за електроенергію вже виставили рахунок на 6,5млн грн.
За словами пана Карауша, водоканал уже має 6 млн грн збитків. На кінець року вони зростуть до 12 млн грн.
Рівнеелектроавтотранс, ще одне комунальне підприємство у Рівному, яке використовує значну частину електроенергії, заробив цього року 700 тис.грн завдяки підняттю проїзду цього року. Проте після  подорожчання електроенергії втратило вже 500 тисяч.
Депутати Рівненської міської ради підготувати звернення до центральних органів влади, в якому просять врегулювати проблеми, що виникли з відкриттям ринку електроенергії, зокрема - сприяти зниженню вартості електроенергії для промислових та комунальних підприємств.


Як відзначив Андрій Карауш, ринок електроенергії - позитивний крок, але його впровадження в Україні поки "накульгує".
Бізнесмен та депутат Богдан Гапяк зазначив, що, найімовірніше, ситуація з тарифами створена штучно, щоб "під шумок", поки змінюється влада, хтось заробив на тарифах. Наголосив також, що в Україні найвищі серед європейських країн тарифи на зелену енергетику. Так, виробники альтернативної енергетики генерують 3% електроенергії, а забирають 15% коштів з ринку.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також