B2B: то все-таки фінансова піраміда у Рівному?

1912 0

Ми у соцмережах:

Рівнянин Віктор Моторний днями влаштував пікет перед магазином «B2B», що у Рівному на вулиці Грушевського. Віктор купив в цьому магазині ювелірних виробів на 8 тисяч доларів, і мав щотижня отримувати кешбек — 3% від цієї суми. Натомість замість великих фі

Багато хто вже чув про кешбек — це коли ти робиш покупку, а тобі повертають частину суми. Але кешбек від мережі ювелірних магазинів під брендом B2B Jewelry — це більше ніж сама ціни покупки. Як до цього ставитись? Одні запевняють, що це чергова фінансова піраміда. Інші ж кажуть: фінансові піраміди завжди давали лише порожні обіцянки, а B2B Jewelry опирається на реальне виробництво. Хто ж має рацію?

Прикраси, які продаються в цих магазинах, виготовляють на ювелірному заводі «Шарм» на Вінниччині. Але B2B Jewelry не просто продає прикраси, а ще й повертає покупцю гроші: протягом кількох місяців можна повернути всю вартість виробу. Понад те, в B2B Jewelry можна купувати не лише прикраси, а й сертифікати, за якими B2B Jewelry виплачує дуже щедрі відсотки. Але прибутки в ювелірній галузі досить обмежені, то за рахунок чого заробляє B2B Jewelry на покриття величезних відсотків клієнтам?

Одна з основних тез B2B Jewelry — вони будуть розширювати продаж ювелірних прикрас. Справді, це може дозволити трохи зекономити за рахунок масштабу. Але розширення має свої межі. По-перше, є люди, які можуть дозволити купувати собі золоті чи срібні прикраси, а є люди, котрим ледь вистачає на основні потреби. Як ви думаєте, в найближчі роки кардинально зросте число людей, які зможуть дозволити собі коштовності? Тобто розширення бізнесу в першу чергу може відбутися за рахунок завоювання частки конкурентів. Можна буде упевнено сказати, що продажі B2B Jewelry зростають, тільки коли ми побачимо, як масово закриваються інші ювелірні магазини. Поки що ми цього не спостерігаємо.

По-друге, розширення обмежено доступними ресурсами. Фабрика «Шарм», мабуть, має певну кількість верстатів, досвідчених майстрів і виробничих приміщень. Якщо штат не збільшується, а нове обладнання не закуповується, то ні про яке розширення не може бути й мови.

То якщо прибутки від ювелірного бізнесу ніяк не можуть гарантувати повернення залучених від простих людей коштів, може, в B2B Jewelry є щось, що може гарантувати людям якщо не виплати, то хоча б повернення вкладених коштів? Звісно, скажуть у B2B Jewelry, у нас є золото й срібло. Але скільки в них золота? А скільки боргів перед вкладниками? Якби все було прозоро, B2B Jewelry просто назвали б дві цифри. Банки, наприклад, публікують як свої активи, так і пасиви, й це ніяк не шкодить їхньому бізнесу. Так само й B2B Jewelry, очевидно ніякої шкоди не було б від оприлюднення таких даних.

Тому кожен інвестор, яким є кожна людина, яка купує сертифікати чи ювелірні вироби з метою прибутку, мав би задати представникам B2B Jewelry такі запитання: скільки грошей B2B Jewelry уже зібрали; які запаси коштовних металів наявні у B2B Jewelry; скільки обладнання й сировини на ці гроші вже закупили, скільки нових працівників найняли; наскільки зросли продажі прикрас B2B Jewelry, приміром, за останній рік? Звичайно ж, по кожному з питань слід вимагати підтвердження, якщо, звісно, хтось із представників B2B Jewelry відповість на них.

Розглянемо ситуацію з критичної точки зору. Якщо B2B Jewelry — це фінансова піраміда, яка прикривається ювелірним бізнесом, то вона розпадеться тоді, коли організаторам це буде найвигідніше. Тобто тоді, коли вони в один день зможуть забрати більше грошей, ніж могли вчора, і більше, ніж зможуть завтра. Це все математично рахується.

Ми побудували простеньку математичну модель. Виходили з того, що кожна людина приведе в організацію усього шість людей, по дві людини на місяць (або збільшить свій вклад у відповідну кількість разів). Виплати — 400% річних, тобто майже 30% місячних від вкладів. У результаті обрахунків у нас вийшло, якщо на 9-му місяці приріст вкладів впаде на 30%, а на 12-му ще приблизно на 30% (кожна нова людина приводитиме ще одну людину або подвоюватиме свій вклад замість приведення двох людей на місяць), то забрати наявну грошову масу та не виплатити належні виплати організатору буде найвигідніше на 11-му місяці.

Поза цією моделлю події розгортатимуться трохи не так: скоріше за все, приріст вкладів є більшим, але й спадати він буде набагато різкіше. Тому результат виявиться приблизно таким же.

Також не слід забувати, що організатори схеми стикаються з багатьма ризиками. Наприклад, їхню діяльність уже розслідувала поліція, проте прокуратура не змогла виграти суд. Можливо, завтра ними займеться СБУ. Тоді організатори можуть вирішити, що їм буде вигідніше закрити схему й переїхати на острови, ніж «інвестувати» в боротьбу з іншим правоохоронним органом.

Враховуючи, що приріст вкладників відбувається не тільки завдяки мережі, а й завдяки маркетинговим заходам, ознакою початку спаду буде згортання рекламних кампаній. Наприклад, зараз в Україні не менше сотні білбордів B2B Jewelry — а це мільйони гривень щомісяця. А ще ж є радіо й телебачення. Коли ви перестанете бачити й чути звідусіль «живіть у достатку», це означатиме, що нещодавні вкладники навряд чи побачать достаток найближчим часом.

Зауважте, ми досі навіть не обмовилися про юридичні аспекти. Сертифікати B2B Jewelry — це звичайні папірці, які не мають статусу юридичного документа. Якщо B2B Jewelry перестане виплачувати відсотки за сертифікатом, у власника сертифіката не буде юридичних засобів впливу на B2B Jewelry, і жоден суд чи юрист не допоможе.

Отже, усе вказує на те, що B2B Jewelry збирає гроші, які в певний момент не зможе повертати. І цей момент може настати скоро. А єдиний спосіб заробити на схемі B2B Jewelry — це наразити інших людей на ризик втрати грошей. Та й для цього «вікно можливостей» уже, скоріше за все, уже закрилося.

Микола БОЙЧУК,
юрист у сфері конкуренції і торгівлі, старший викладач кафедри економіки підприємства НУВГП.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також