Багатоповерхівка є, а документів немає

1985 0

Ми у соцмережах:

Ігор Мічуда

У Житомирському апеляційному суді вирішують долю багатоповерхівки на вулиці Гайдамацькій, що у Рівному. Раніше цю новобудову називали «привидом», адже її звели без жодного дозвільного документа. Там навіть будівельної адреси немає.

Однак це не заважає забудовнику продавати квартири, а самі приміщення спробувати узаконити за старою схемою. Рівненському молодіжно-житловому комплексу, який, згідно з документами, володіє будинком, це майже вдалося. Головним підрядником виступає компанія «Рівбуд», засновником якої був депутат-радикал міської ради Василь Немеш. Ще у 2017 році Рівненський окружний адміністративний суд зобов’язав обласну Державно-архітектурну інспекцію прийняти декларацію про початок будівництва та завершення будівництва.

Ігор Мічуда, начальник ДАБІ в Рівненській області:

— Ніхто не може зареєструвати документ, якого не існує. Адже декларація про початок будівництва була скасована в результаті її перевірки. Головний архітектор проекту подав заяву, що до цього об’єкта він не має жодного відношення. Більше того, цільове призначення землі під будівлею на Гайдамацькій, 13?Б має невідповідність. Бо там можна зводити лише малоповерхову забудову, тобто будинок з трьома поверхами та мансардним. Зараз там стоїть об’єкт на 12 поверхів. Ми уже отримали роз’яснення з Києва, що не можемо прийняти в експлуатацію будинок через це судове рішення. Можливо, хтось не знає, та об’єкти уже не здаються в експлуатацію відповідно до декларації. Тепер, щоб здати об’єкт в експлуатацію, потрібен акт перевірки інспектора.

Тому обласна архітектурно-будівельна інспекція вирішила відстояти свою правоту в апеляційному суді. Розповідають, що на перше засідання привезли «протестувальників», які себе називали мешканцями будинку. Однак після того, як вони постояли у судовій залі, тримаючи плакати, цих людей кудись організовано відвезли автобусом. А перше судове засідання завершилось нічим, бо колегія суддів, побачивши справу, взяла самовідвід. Наступне засідання призначено на 10 червня.

За словами керівника ДАБІ Рівненщини Ігоря Мічуди, забудовник ще має можливість узаконити самовільне будівництво. Для цього потрібно звернутися до будівельної інспекції України з проханням про перевірку. Після цього попросити у депутатів міської ради змінити цільове призначення земельної ділянки. Взяти містобудівні умови та обмеження в управлінні архітектури. І насамкінець погодити технічні умови на постачання води, газу та електроенергії. Інакше є ймовірність, що багатоповерхівку — знесуть. Відповідний позов уже давно подала обласна прокуратура.

Сергій ТКАЧЕНКО. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також