Басів Кут стане ще дорожчим

2774 0

Ми у соцмережах:

Забудовник уже звів одну секцію багатоповерхівки

У наш час немає нічого неможливого. Віковічні, як здавалося, правила і норми нині вже нікого не зупиняють. Особливо, коли йдеться про забудовників, які не шкодують ані сил, ані грошей, щоб отримати вигідне місце для будівництва. Історія замовчує, кому саме і скільки саме зусиль і грошей коштувало затвердження детального плану забудови правого берега водоймища Басів Кут у Рівному. Так само невідомо, яким чином прибережна територія, забудовувати яку раніше забороняли усі без винятку будівельні норми і правила, раптом стала придатною для будівництва, причому цілком законно. Днями Верховний Суд скасував план забудови лівого берега водойми. Чи означає це, що все повернеться до колишніх норм і замість багатоповерхівок на березі збережеться парк відпочинку? Нічого подібного — берег рано чи пізно все одно забудують. Але обійдеться це забудовнику набагато дорожче! Бо ж треба буде переконати Верховний Суд! Чи вистачить для цього «аргументів»?

Микола Бляшин, міський депутат:

— Детальний план забудови був ухвалений у лютому 2020 року. З того моменту тривали судові спори. І ось ми отримали рішення, яке розписано аж на 40 сторінках. Було визнано, що цей документ не відповідає законодавству, була порушена процедура його ухвалення та був конфлікт інтересів у депутатів, які за нього голосували. Ще було порушено водне законодавство. Найголовніше це те, що суд чітко встановив — детальний план має узгоджуватися з генеральним планом Рівного. Однак у нас є суперечності. Бо в рекреаційних зонах запланували будівництво багатоквартирних будинків. На мою думку, цей план не приніс нічого хорошого. Коли його ухвалювали, то його автори переконували, що у міста буде вирішена проблема з підтопленнями, почнеться очищення та впорядкування озера. Але за три роки лише з’явилися нові будівлі. Ніякого впорядкування там не було. Тобто цей документ враховує інтереси лише забудовників.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану міського управління містобудування та архітектури:

— Нам потрібно уважно вивчити судове рішення. Як тільки це зробимо, то дізнаємося, як воно впливатиме на забудову. Однак скажу, що це рішення може повпливати лише на дві-три будівлі, які там зводять чи проєктують. Відповідно до детального плану ще жодна нова будівля там не зведена. Скасування плану призведе лише до того, що зникнуть законні підстави будувати там інженерну інфраструктуру — насосні підстанції, каналізаційні колектори та місця, де збиратиметься дощова вода. Бо єдиним документом, який встановлював потребу їхнього будівництва, був детальний план забудови території, стосовно якого є багато маніпуляцій. Жодної нової ділянки для будівництва, окрім для зведення дитячого садка, цей план не відводив. Він унормовував забудову в межах тих земельних ділянок, які вже сформовані.

Планом було встановлено багато обмежень. Вони були пов’язані, наприклад, з тим, що там є свердловини. Вимагалося привести до нормативної ширини вулиці та встановлювалися певні коридори для проходження інженерних мереж. Лише за АЗС дозволялося будівництво, там є вільні земельні ділянки. Також вздовж вулиці Чорновола мав з’явитися ряд будинків від трьох до шести поверхів.

Стосовно будівництва багатоповерхівок біля басейну, то воно розпочалося ще у 2016 році. Тобто до ухвалення детального плану. Дозволи було видано на основі генерального плану Рівного. Схожа ситуація й з іншими будинками, що зводяться трохи далі від цього місця. Після ухвалення детального плану було видано містобудівні умови та обмеження. До цього моменту ці новобудови у документах значилися як готелі, санаторії чи спортивні комплекси. Для нас найгірше, щоб не повторилася ситуація, яка склалася на лівому березі Басового Кута. Там є забудова, проте немає законних підстав і можливостей розмістити інженерну інфраструктуру. Іншими словами, каналізацію. Дуже не хотілося б, щоб нові будівлі були з вигрібними ямами та септиками.

Сергій Качановський, забудовник, який є інвестором зведення трьох багатоповерхівок біля басейну:

— Мені взагалі важко зрозуміти те, що відбувається. Після прийняття детального плану території на сесії був ухвалений новий зонінг, який контролює забудову всієї тієї частини. Після цього нам видали містобудівні умови та обмеження. В них значиться, що саме я можу побудувати. Згідно із законом, був виготовлений проєкт, який пройшов експертизу. Отримано дозвіл на будівництво. Ми вже звели одну секцію будинку відповідно до документів, які надало місто. Зараз виходить якийсь парадокс. Думаю, що юристи знайдуть вихід, проте так робити не можна. Адже за забудовниками стоять люди, які уже придбали у них квартири. Взагалі той детальний план слід було розробити й ухвалити ще десь 2004 року. Тоді там був би порядок з інженерною інфраструктурою та вулицями. Особливо в частині приватної забудови, де зараз маємо криві вулиці.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також