Базари і безпека. Чи вихід — винести базари на околицю Рівного?

4572 0

Ми у соцмережах:

Базари і безпека. Чи вихід — винести базари на околицю Рівного?

Міські ринки та вулиці біля них — одна з найбільш складних локацій, коли справа стосується проїзду спецтехніки, вважають місцеві рятувальники та патрульні. Важко проїхати через автомобілі, які рівняни часто паркують де заманеться. Нещодавно один такий водій залишив легковик просто біля воріт пожежної частини в центрі Рівного, перегородивши виїзд рятувальникам. А на вулиці Здолбунівській, що біля ринку Дикого, муніципали, буває, штрафують і до сотні порушників за день. Щоб розібратися у ситуації, минулого тижня скликали засідання комісії ТЕБ та НС.

Дехто каже: давно пора винести ринки на околицю Рівного — і задля безпеки, і задля благоустрою. Але Віктор Шакирзян, в.о. міського голови, відразу зауважив, що зібрались на нараду «не щодо того, що ми маємо когось розганяти», і наголосив: «керівники ринків мають забезпечити безпеку відвідувачів і підприємців».

Підприємці погоджуються, що ситуація непроста. Але при цьому вирішувати проблему мала б і сама влада — насамперед організувати у місті достатню кількість парковок. І краще стежити за порядком.

Віктор Шакирзян, в.о. міського голови Рівного:

— На адресу Рівненської міської ради надійшли листи. Зокрема, з Рівненського районного управління ГУ ДСНСУ в Рівненській області — щодо недотримання правил пожежної безпеки, що становить загрозу життю та здоров’ю людей під час торгівлі на ринках, щодо порушення вимог пожежної безпеки на ділянці забезпечення вільного проїзду пожежних автомобілів на прилеглій до ринку вул. Шевченка. Також надійшов лист департаменту патрульної поліції щодо вжиття заходів з безпеки дорожнього руху по вул. Здолбунівській. Розуміємо, що безпека рівнян — у пріоритеті, тому доручив профільним управлінням вжити заходів проти паркування автомобілів під заборонними знаками, аби забезпечити вільний доступ екстрених служб до ринків у випадках надзвичайних ситуацій. Розглядається питання щодо встановлення додаткових пожежних гідрантів, аби забезпечити безперешкодний доступ до водопостачання.

Сергій Коханюк, начальник відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції Рівненщини:

- Центральні ринки, ринок Дикого та, навіть, авторинок - біля них так захаращено автомобілями, що неможливо проїхати. Потрібно розробити схему організації дорожнього руху. У місцях, де це дозволено, хай паркуються, проте водії мають знати, що у разі порушення буде покарання.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного:

— У нас триває військова агресія проти України, здійснюються постійні обстріли, і ми бачимо факти, коли обстрілюють цивільні інфраструктурні об’єкти. Внаслідок того, що, можливо, не забезпечено питання евакуації, питання оповіщення — люди зазнають ушкоджень, і деякі навіть гинуть. Тому це так само важлива причина для того, щоб навести порядок на всіх ринках.

Юрій Каленський, співвласник ринку «Сагайдачний»:

— Я був на цій нараді, й деякі помітки собі на майбутнє зробив — потім дам пропозиції, почую їхню думку. Стосовно інших ринків не скажу, але питання проїзду — це не до нас: якраз у нас технологічний заїзд-виїзд забезпечено. А от поряд, навпроти ресторану на вулиці Сагайдачного, стоять авто із самого ранку до вечора. Бо торговці приїжджають на ярмарок на вулиці Полуботка. От з того боку заїзд — проблема. Регулювати такі питання мало б місто, та чи наведуть лад — час покаже.

Олена Нездюр, директорка «Торговий центр — Д», більш відомого як ринок Дикого:

— Біля всіх ринків ускладнений проїзд, наш — теж не виняток. Це пов’язано з браком парковок — і не тільки біля ринків, а й по місту в цілому. Проблема з парковками в Рівному на сьогодні не вирішена, тільки з оплатою штрафів. Очільники міста думають, як з цим боротися — побачимо, як це буде. Багато підприємців їздять на авто, і кожен хоче його під свій контейнер поставити, і відвідувачі теж хочуть поближче. У нас розроблена система організації руху, відповідні знаки встановлено, але люди паркуються як їм зручно. Муніципали приходять, але, на мою думку, — недопрацьовують.

А від того, що не можуть припаркуватися відвідувачі, в першу чергу страждаємо і ми — бо коли відсутній комфорт, покупець піде шукати інше місце. Так що я позитивно ставлюся до того, що хочуть навести порядок. Але якими методами? Окрема проблема — це покинуті авто, особливо вантажні. Вони можуть стояти біля ринку без господарів по 2–3 місяці й не зрозуміло, чиє воно, буває, що й без номерних знаків. Будемо щодо цього звертатися до патрульної поліції.

Повторю, проблема з паркуванням існує по всьому місту. Бо в нас щільна забудова, зводять нові висотки, в яких мешканці мають по 1–2 авто на кожну квартиру, а примостити їх немає де. Ринки на околиці не виселять хоча б з тієї причини, що немає вільних земельних ділянок. Та й люди звикли. Тут треба знаходити такі варіанти, щоб було зручно всім.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також