
Найпоширенішим варіантом, що ж робити з гілками після обрізування дерев та кущів, є ідея все спалити. Однак так робити не рекомендують, адже це забруднює повітря.
Краще використати гілки як добриво для землі. Існують спеціальні подрібнювачі, які перетворюють гілки на маленькі палички, довжиною близько 5 сантиметрів. Якщо їх закопати у землю, то за кілька років вони перетворяться на чорнозем.
Крім того, гілки можуть пригодитися, щоб розводити вогонь у печі чи мангалі. У такий спосіб дрова виділятимуть менше канцерогенів.
Можна використати як декор — для створення різдвяних вінків чи великодніх кошиків, ваз для квітів чи рамок для фотографій.
З прямих гілок можна зробити арку для ліан — іпомеї, клематису, жимолості, кампсису, плетистих троянд або ж опору — для помідорів, горошку, квасолі.
Подрібнені гілки можна використовувати для мульчування полів і садів. Мульча допомагає зберегти вологу в ґрунті, запобігає ерозії й покращує структуру ґрунту. Це дозволяє зменшити кількість поливів і покращити врожайність культур, що особливо важливо в умовах посухи.