Березне сто років тому: просять ділитися старими фото з родинних архівів

1031 0

Ми у соцмережах:

Березне сто років тому: просять ділитися старими фото з родинних архівів

У Березнівському музеї модернізують виставковий простір з акцентом на ретрофото. Це понад 500 світлин з колекції місцевого аматора Митрофана Янцевича.

За ними можна відстежити, якими були вулиці, будівлі й жителі Березного сто років тому, розповіла Суспільному директорка краєзнавчого музею Наталія Трохлюк.

У рамках проєкту хочуть відтворити життя у містечку міжвоєнного періоду і для цього також просять ділитися старими фотографіями з родинних архівів.

У Березнівському краєзнавчому музеї розпочали роботу над проєктом "Модернізація виставково-експозиційного простору", який переміг у конкурсі Українського культурного фонду й отримав фінансування.

- Ми модернізуємо виставкову залу в музеї з використанням цифрових технологій, закупимо манекени, великий екран, освітлення, зробимо онлайн-платформу фотоархіву. Ставку робимо на колекцію фотографій Митрофана Янцевича. Її збирали роками — от скільки років музею, стільки й збирали. Велику цінність мають саме його фото міжвоєнного періоду, зазначила Наталія Трохлюк.

З її слів, Митрофан Янцевич — фотоаматор, родом із села Моквин біля Березного.

- Він був дяком у церкві, перший його фотопавільйон був при храмі, навчався тут, вчителював, музичні інструменти робив, скрипки і перше німе кіно він тут знімав, і критий театр у Березному був саме його, шматок землі для цього купив, — додала директорка Березнівського краєзнавчого музею.

Більше про Митрофана Янцевича та його родину розповіла етнографиня з Рівного Алла Українець у дописі на Facebook.


У рамках реалізації проєкту оцифрують понад 500 світлин з фондів Березнівського краєзнавчого музею. Також зроблять виставку "Митрофан Янцевич. Ретроспекція" та видання "Березне на Волині. Фотоаматор Янцевич", щоб показати містечковий колорит міжвоєнного періоду.

- Ми його пропагуємо як регіонального поціновувача старовини, фотомайстра. Завдяки роботам фотоаматора Митрофана Янцевича ми маємо можливість відслідкувати історію Березнівської громади столітньої давнини. Його найперші фото — найцікавіші, це 1908-1913 роки і до кінця 30-х, є, де жителі Березного в національному вбранні, є побутові. Також ми створюємо онлайн-архів і виставляємо фотографії музею, і з родинних колекцій теж. Частину грошей на це дає влада місцева, бо в умовах УКФ було співфінансування, пояснила Наталія Трохлюк.

Щоб відтворити життя Березного міжвоєнного періоду, на Facebook-сторінці музею також попросили жителів громади ділитися старими фотографіями зі своїх родинних архівів.

За даними Наталії Трохлюк, у 2023 році в Березному за гроші УКФ реалізують два проєкти. Один — у музеї, а другий передбачає створення студії звукозапису у Будинку культури. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також