Без каблуків і панчіх. Ноги потребують особливого догляду

920 0

Ми у соцмережах:

Без каблуків і панчіх. Ноги потребують особливого догляду

Ми ходимо, бігаємо, стоїмо, присідаємо, танцюємо... Щодня наші ноги витримують великі навантаження. Тому за ногами необхідний особливий догляд.

Здоров’я ніг починається з гігієни. Тож тримайте ноги в чистоті і в сухості. Після душу ретельно витирайте шкіру ніг, особливо між пальцями — грибковим організмам легше поширюватися у вологому середовищі.

Якщо маєте мозолі на ногах, не забувайте після ванни змазувати проблемні місця аптечним кремом або звичайним вазеліном. Корисно буде взяти за звичку вранці посипати ступні ніг тальком або дитячою присипкою. Цей нехитрий прийом допоможе запобігти потінню ніг і виникненню мозолів, а також полегшить ходьбу.

Не обрізайте нігті повністю під корінь — ви ризикуєте пошкодити шкіру. Не робіть їх заокругленими — занадто гострі кінці можна буде акуратно підпиляти в самому кінці. Ножицями проводити процедуру не рекомендують — цими інструментами можна залишити невеликі виступи, які можуть посприяти ламанню нігтя або, наприклад, порвати капронові колготки в зоні пальця.

Також не варто приховувати пошкоджені нігті, покривши їх декоративним лаком — постарайтеся спочатку знайти причину такого стану нігтя. Наприклад, розшарування, тріщини, зміна кольору нігтьової пластини можуть сигналізувати про грибкове захворювання.

Захищайте свої ноги в громадських місцях. При прийнятті душу в громадських роздягальнях (наприклад, після тренажерного залу чи басейну) ніколи не ходіть босоніж.

Звертайте увагу на своє взуття та одяг. Відмовтесь від високих підборів — адже в таких туфлях тіло приймає неправильне положення. Це негативно позначається не тільки на хребті, але й на кістках ніг. Серед неприємних наслідків носіння незручного взуття на високих підборах можна також виділити мозолі та випираючі кісточки. Тому взувайте високий каблук лише для особливої події, коли перебування в такому шкідливому взутті зводиться до декількох годин. Для повсякденного носіння віддайте перевагу зручному взуттю з невеликим стійким каблуком.

Захоплюватися балетками, черевиками або капцями на плоскій підошві теж небажано. Хоча подібне взуття і здається, на перший погляд, дуже зручним, проте і воно шкідливе для здоров’я. При носінні балеток тіло приймає неправильне положення. Крім того, є ризик розвитку такої серйозної проблеми, як «ведмежа стопа». Ідеться про складну деформаці стопи, що приносить масу дискомфортних відчуттів. Люди з «ведмежою стопою» страждають від швидкої стомлюваності, болів у ногах, великих мозолів на підошвах.

Викликати відчуття втоми в ногах можуть і синтетичні жіночі панчохи — адже в них ноги не дихають, це призводить до пітливості стоп.

Стежте за власною вагою. Адже надмірна вага ускладнює роботу серцево-судинної системи. На стінках судин з’являються холестеринові бляшки, що перешкоджає нормальному кровообігу. Як наслідок — набряки ніг, застій крові, варикозне розширення вен, а також надмірне навантаження на ноги.

Не забувайте про активність та піші прогулянки. Ці заняття дозволяють зміцнити м’язи ніг, поліпшити в них кровопостачання і надовго зберегти рухливість суглобів. Доросла людина повинна проходити на добу в середньому 10 тисяч кроків, літня людина — 7 тисяч.

Сидячи, не кладіть ногу на ногу. У такій позі порушується відтік крові, оскільки стискаються вени. Як результат — підвищується ризик варикозу.

Після важкого дня обов’язково давайте ногам відпочити. Найпростіший спосіб — лягти на спину і підняти ноги вгору, притуливши їх до стіни. Так ви забезпечите швидкий відтік крові — усунете венозний застій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також