Ранні овочі: занадто «лялькові» можуть бути з нітратами

778 0

Ми у соцмережах:

Ранні овочі: занадто «лялькові» можуть бути з нітратами

Огірки, помідори, редис, молода картопля, свіжа зелень з’явилися на прилавках ринків та магазинів. Якщо є можливість — обов’язково їжте зелень та овочі. А як уникнути отруєння нітратами та вибрати правильні плоди — розберемося з експертами.

Чим небезпечні нітрати в овочах?

Якщо в плодах чи зелені кількість нітратів вища за норму, то після вживання таких плодів може з’явитися головний біль, перепади кров’яного тиску. У разі ж отруєння нітратами будуть ознаки «класичного» харчового отруєння — нудота, блювота, діарея, а також посиніння губ та слизових оболонок.

Але отруєння нітратами — досить рідкісні випадки, крім того, у різних овочів різні можливості накопичувати й утримувати «хімію», у тому числі нітрати. Ідеально мати власний нітратомір — це прилад, який вимірює нітрати в продуктах харчування. Але такий прилад є далеко не у кожного, тому купуйте будь-які продукти не на стихійних ринках, а там, де товари мають сертифікати.

Важливо знати, що більшість хімічних добрив не проникають усередину плодів через шкірку. Тому головний захист від потрапляння в наш організм та організм дітей будь-яких хімічних добрив — це ретельне миття овочів і фруктів перед тим, як їх вживати.

Як зрозуміти, що в овочах є нітрати?

Чим менший овоч, тим вищий у ньому рівень шкідливої «хімії». Найбільше нітратів міститься у редисі, буряках, огірках, капусті та зелені. Найменше — у молодому горошку, картоплі, перці, моркві та томатах. Визначити «на око», є чи ні в плодах нітрати чи інша хімія, неможливо.

Звертайте увагу на зовнішній вигляд плодів. Занадто яскраві овочі з ідеальною шкіркою можуть містити більше хімічних добрив, ніж менш привабливі їхні «побратими».

Найбільше нітратів зазвичай зосереджується у шкірці або верхньому листі, наприклад, під шкіркою картоплі, у верхніх листках капусти та її качанчику. Буряк, редис і морква «накопичують» нітрати у верхівках та ділянці плодоніжки. Тому перед вживанням ці частини можна зрізати. Загалом же знизити кількість нітратів у будь-яких плодах можна при їхньому ретельному митті та обробці.

Як знизити рівень нітратів в овочах

Передусім купуйте цілі овочі, без тріщин та надрізів. А вибираючи зелень, звертайте увагу наскільки туге, пружне та свіже листя. Овочі та зелень перед їдою потрібно ретельно вимити, також можна замочити в холодній воді мінімум на пів години — це допоможе розчинити нітрати. Огірки, редис і т. д. можна почистити повністю або щонайменше зрізати їх кінчики.

У молодій капусті можна видалити верхнє листя і не використовувати качан. Також нейтралізує нітрати термічна обробка — варіння, тушкування, смаження. Якщо тушкуєте кабачки, моркву або молоду картоплю — то не закривайте ємність кришкою, нехай пара виходить. Зменшити ризик отруєння нітратами можна з допомогою соку лимона — просто вичавіть лимон у салат із зеленню та овочами, потім ретельно перемішайте.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також