Черемша: стимулює апетит і «очищає кров»

342 0

Ми у соцмережах:

Черемша: стимулює апетит і «очищає кров»

Варто нагадати про корисні властивості черемші, яку багато хто вирощує на городі. Черемша вживається в їжу не лише як продукт, що стимулює апетит, але і як лікувальний засіб.

Черемша багата рослинним білком, корисними амінокислотами, різними вітамінами, важливими для організму людини. Черемшу варто споживати людям, які страждають на весняний авітаміноз і поганий апетит.

У 100 г рослини міститься близько 100 мг вітаміну С. Завдяки цьому та вмісту фітонцидів (природних антибіотиків) черемша має противірусну дію.

Рослина містить також вітаміни групи B і провітамін A (бета-каротин), який ще називають еліксиром молодості.

У черемші багато кальцію, калію, заліза, йоду, міді, фтору, бору та сірки, мінеральних солей, що підтримують в організмі кислотно-лужний баланс, нормалізують водно-сольовий обмін, корисний для ендокринної, нервової, травної систем. У рослині також багато клітковини.

Черемшу використовують як народний засіб, що «очищає кров». Ведмежа цибуля (така ще її назва) здатна чистити стінки судин, розчиняючи холестеринові бляшки, таким чином вона нормалізує кров’яний тиск і запобігає ризику інсультів. Рослина корисна також в разі серцевих захворювань, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи загалом.

Але є застереження: черемшу краще не вживати під час вагітності, людям, що страждають на гастрит, епілепсію, виразку шлунка і 12-палої кишки. За надмірного споживання вона може викликати безсоння, головні болі та розлад шлунка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також