Біля кам’яної пані посварилися чоловіки. За естетику

5121 0

Ми у соцмережах:

Біля кам’яної пані посварилися чоловіки. За естетику

Великий будівельний скандал може виникнути навколо двічі відкритого пам’ятника Марії Несвицькій в Рівному. Причиною цьому є… естетичні смаки людей, які будують два павільйони, що знаходяться по обидва боки від пам’ятника.

Приватне підприємство «Західбудсервіс» декілька місяців тому отримало право добудувати павільйон, який знаходиться зліва від Несвицької. Те, що їм запропонувала будувати проектна організація «Рівнеінвестпроект» — надлегкі конструкції зі скляними стінами, керівнику «Західбудсервісу» Сергію Шабаліну не сподобалось. І він почав споруджувати за власним проектом, домуровуючи стіни, щоб вийшла будівля у класичному стилі. Такий крок забудовника не сподобався проектантам. Керівник «Рівнеінвестпроекту» Мирослав Чабак назвав це будівництво самовільним, оскільки воно не відповідає проекту. Мало того, він стверджує: те, що будує «Західбудсервіс», становить небезпеку для підземної частини комплексу — павільйон стоїть на плиті перекриття, а тому додаткове навантаження у вигляді цегляних стін і додаткових колон тут неприпустиме. Тобто у будь-який момент плита може не витримати й впасти на голови торговцям. Через це пан Чабак, як керівник організації-проектанта, стверджує, що не буде підписувати здачу всього комплексу в експлуатацію, а значить, коли там зможуть відкритись торгові кіоски, а рівняни переходитимуть дорогу під землею — невідомо. Спочатку у сквері Несвицької мали бути лише одна головна й дві маленькі альтанки, але потім керівництво міста, щоб «сховати» від ока людей не надто привабливі будівлі позаду самого комплексу, вирішило прилаштувати до них павільйони — чи для торгівлі, чи для кафе. Один з павільйонів в обмін на встановлення за свої кошти чавунних ліхтарів та лавочок із смітниками у сквері (що, як стверджує керівник фірми, обійшолося їм аж у 540 тисяч гривень), взявся побудувати «Західбудсервіс». Усної домовленості було досягнуто, і, не витрачаючи часу на формальності, фірма одразу почала будувати, лише згодом почавши вносити зміни у проект.

Коментарі Микола Пасічник, головний архітектор «Рівнеінвестпроекту», колишній головний архітектор Рівного: — Те, що робить зараз Шабалін, — це самовільне будівництво. Де таке бачено? Людині для того, щоб якісь додаткові сходи прибудувати, потрібно декілька місяців шукати купу різних дозволів. А тут, у центрі міста, без всіляких погоджень робиться «шабаш». До того ж, варіант Шабаліна — це приклад того, як не треба робити — суцільний несмак. Це не «класика», а лише натяк на класичні елементи у провінційному виконанні. Сергій Шабалін, комерційний директор ПП «Західбудсервіс»: — Коли ми побачили проект Чабака і Пасічника, сказали, що будувати цього не будемо. Це примітивно. Тому почали робити за своїм проектом, вдвічі збільшили кошторис, захотіли зробити для Рівного гарний ресторан у класичному стилі, з відповідним інтер’єром і атмосферою. А щодо звинувачень у тому, що наш павільйон може провалитися, так це нісенітниці. Ми зробили попередній розрахунок і вважаємо, що наш проект по завершенні будівництва буде легшим, тому ніякої небезпеки ми тут не бачимо. Сергій Полоцький, начальник управління капітального будівництва: — Якщо «Західбудсервіс» не погодить всю документацію з «Рівнеінвестпроектом», доведеться їм все побудоване знести. Якщо відмовляться — будемо звертатися до суду. Віктор Чайка, міський голова Рівного: — До 15 листопада експертна комісія зробить розрахунки, перевірить, чи немає там справді додаткових навантажень на підземний перехід. Лише після офіційних висновків можна буде про щось говорити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також