Бізнесмени менше емігрують на Рівненщину, бо Білорусь близько

3433 0

Ми у соцмережах:

Компанія «Софія»з Чернігівщини тепер працює в Дубенському районі — спеціалізується на виготовленні каркасно-щитових, модульних та дерев’яних будинків з бруса.

Рівненщина уже отримала більше сотні звернень від підприємців, які перевозять свій бізнес подалі від війни. Оскільки під обстрілами нереально виготовляти продукцію, то бізнес зі сходу активно переміщується на захід України. Однак після великої кількості звернень до нашого регіону поки переїхали одиниці. Влада констатує, що інвестиційній привабливості шкодить близькість із Білоруссю, яка сприяє Росії у веденні війни.

Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської ОДА:

− Уряд ухвалив програму для бізнесменів про безпечний переїзд на захід України, де однією з областей вказана Рівненщина. Ми організували центр економічного розвитку та релокації бізнесу, постійно діє єдине вікно звернень для підприємців з усієї України. Всі їхні заявки опрацьовуються, надається інформація про інвестиційну привабливість Рівненщини. Після опрацювання заявки від підприємця обласна військова адміністрація інформаційно допомагає йому з переїздом. Зараз усі зацікавлені у тому, щоб Рівненщина збагатилася новими підприємствами.

Можна констатувати, що наша область цікава для переїзду тим, хто виробляє меблі. Вже п’ять таких підприємств переїхало. Оскільки у нас розвинене сільське господарство, то до нас їдуть компанії, які займаються продажем сільськогосподарського обладнання. Переїжджає до нас і легка промисловість. Вже перемістилися компанії з виробництва подушок та захисних муфт для труб, які запобігають тепловим втратам. Переїхала до нас і компанія з Харкова, яка займається конструкторською діяльністю. Це далеко не весь перелік, адже кожного дня до нас надходить близько десяти заявок від різних бізнесменів.

Якщо порівнювати Рівне зі Львовом та Івано-Франківськом, то до нас їдуть менше. Адже Рівненщина межує з Білоруссю, і це відлякує людей. Скажімо, на сусідній Житомирщині з перших днів війни неспокійно. Оскільки так вже вийшло, що Рівненщина — це прифронтова область, то підприємці шукають більш безпечні території. Найбільше заявок має Закарпаття й Львів. Однак Рівненщина має свої сильні сторони для ведення бізнесу — це прекрасна логістика та вільні квадратні метри, де можна налагоджувати виробництво. Якщо порівнювати зі Львовом, то в Рівному дешеві робоча сила й житло.

Наразі важко сказати, скільки підприємств переїде на Рівненщину, бо наша область має набагато більші перспективи під час другої хвилі внутрішньої еміграції бізнесу. Вона почнеться після завершення бойових дій, коли бізнесмени розумітимуть, що до тих областей, де вони раніше діяли, вони не можуть повернутися. Адже там повністю розбомблені їхні підприємства. Тоді на перший план вийде не безпековий, а економічний фактор. А Рівненщина, як я раніше казав, має прекрасну логістику та помірно низьку вартість оренди виробничих площ в порівнянні зі Львовом.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також