«Богатиря» осушать, а поруч зроблять… квест-кімнати

3152 0

Ми у соцмережах:

«Богатиря» осушать, а поруч зроблять… квест-кімнати

Цього літа рівнянам таки доведеться забути про свіжість від фонтана, що в центрі парку ім. Шевченка. Відколи торік біля нього розкопали підземні ходи, територію почали поступово обгороджувати парканом — щоб перехожі не провалилися під землю.

фонтан Богатир_парк Шевченка (3) Тарас Максименко, начальник міського управління культури і туризму:

— Ми перепрошуємо рівнян за незручності, але це ненадовго. В майбутньому плануємо зробити там «сухий» фонтан: тобто уже без чаші, що триматиме воду. Скульптура богатиря із змієм залишиться, натомість струмені битимуть угору з-під землі — це загальноєвропейська практика. Вочевидь, оновлений фонтан у парку буде вже в наступному році, бо з 1 вересня маємо насамперед зайнятися «Зеленкою» — реконструкцією літньої естради. Зараз більшою проблемою також є зберегти місце розкопок. Відколи ми дали доступ повітрю до підземель XVII-XVIII століть, то постало питання їхньої консервації та музеїфікації. Ці ходи могли бути частиною «саду розваг» Станіслава Любомирського, а пізніше їх міг використати Юзеф Любомирський під підвали свого палацику «На гірці». Зробити з підземель у парку новий туристичний об'єкт плануємо за європейські кошти. Ще у червні подали до Брюсселя заявку на грант, уже пройшли перший відбір і наприкінці вересня знатимемо результат. Якщо європейських грошей не буде, доведеться шукати інший вихід, залучати міські кошти. Просто тоді це буде значно скромніше і примітивніше. А ми плануємо облаштувати у двох мурованих камерах підземелля квест-кімнати з артефактами, якраз для знавців історії міста. Частину фундаменту ввечері можна підсвічувати під класичну музику… Засипати підземелля немає сенсу — це ж частина нашої історії, вона має залишитися для наступних поколінь. Думаю, невдовзі на паркані біля підземель та фонтана повісимо банер, щоб рівняни могли прочитати, що саме там є і що планується.
У парку ім. Шевченка, крім «Богатиря», є ще «Дюймовочка», і вона також потребує капітального ремонту — басейни каскаду погано тримають воду, необхідно зробити гідроізоляцію. Однак цим також обіцяють зайнятися уже в наступному році, якщо міська влада виділить гроші. А от «Богатиря», якого рівняни дотепно прозвали «Стоматологом», кілька років тому уже ремонтували — 2010-го на це розщедрився… приватний підприємець-стоматолог, про що навіть свідчить спеціальна табличка.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також