Будинок халтури

1812 0

Ми у соцмережах:

Будинок халтури

Минулого тижня міська влада вирішила показати журналістам м іський Будинок культури. Екскурсія вийшла цікавою — відремонтована частина, де займаються діти, холодний і розвалений глядацький зал з дірявим дахом і фойє — майже з блискучим мармуром, новими вхідними дверима та опаленням. Хто додумався ремонтувати будинок саме таким чином, щоб між двома оновленими приміщеннями знаходився захаращений зал, не знають навіть нинішні чиновники. Але оптимістично рапортують — відремонтувати багатостраждальний БК вони «дуже хочуть», незабаром вперше за декілька останніх років навіть гроші на ці потреби знайдуться.

Питання ремонту МБК постало ще у 2005 році, тоді ж з’явилося відповідне розпорядження міського голови Віктора Чайки. Якщо упустити усі перипетії з припиненням-відновленням фінансування, то можна згадати, що в ремонт Будинку культури з 2006 року вже вклали 11 мільйонів гривень — на ці гроші відремонтували адміністративно-навчальну частину, зробили металеві каркаси над сценою, та, як зазначалося, обклали натуральним каменем фойє. Фінансування остаточно припинилось десь у 2009 році. Тоді ж влада планувала відкрити якщо не весь будинок, то принаймні першу муніципальну виставкову залу, яку хочуть облаштувати на другому поверсі, на місці колишніх нічних клубів. Нині заступник міського голови Галина Кульчинська говорить, що відкривати виставкову залу при жахливому вигляді фасаду немає сенсу. Про те, скільки грошей потрібно сьогодні, щоб завершити реконструкцію МБК, чиновники сказати точно не можуть. Пояснюють таким чином: плани ремонту будинку культури змінювалися декілька разів, аж поки у 2007 році вирішили глобально реконструювати весь будинок. Склали загальний кошторис — він «потягнув» майже на 30 мільйонів гривень. Галина Кульчинська наголошує, що нині варто переглянути цей бюджет у бік зменшення, оскільки, на її думку, нові технології дозволять на дечому зекономити. Зокрема, у першому кошторисі на сценічне обладнання (світло та звук) фахівці передбачили майже п’ять мільйонів гривень. А нинішній директор Будинку культури Валерій Марченко приблизно підраховує — сучасний звук та світло разом з світлодіодним екраном, який виконуватиме роль фону для концертів, може обійтися приблизно у 2,6 мільйона гривень. Але одна точна цифра у представників міської влади вже є — це чотири мільйони, які закладені у міському бюджеті як гарантована планова дотація з державного бюджету на «соціально-економічний розвиток регіону». Хоча й неозброєним оком помітно — цих грошей вистачить лише на частину робіт, зокрема, на перекриття даху власне над самою глядацькою залою. Інші кошти, за словами п. Кульчинської, варто шукати знову ж таки у Кабміні.

Валерій Марченко
Але проблеми у проектантів та будівельників МБК не лише з грошима, а з… пожежниками. За підрахунками фахівців, цей зал на одному заході міг би вмістити загалом 1200 глядачів, але, скоріше за все, уже не вмістить. Справа в тому, що згідно з пожежними нормами, у залі на таку кількість стільців повинна існувати бетонна завіса, яка у разі пожежі швидко «відрізає» сцену від глядачів. Такої конструкції МБК не витримає. Тому що робити з другим поверхом-балконом — поки що думають. А ось партер планують облаштовувати по-новаторськи — стільчики не будуть прикріплювати до підлоги, щоб при потребі їх можна було прибрати, поставити круглі столи (а ля «новорічний вогник») або організувати бал. Коли МБК запрацює — загадка не лише для рівнян, а й для влади. Галина Кульчинська щодо дати лише знизує плечима: «Я дуже хочу, щоб він відкрився у 2013 році».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також