Будівельники та хіміки можуть першими втратити роботу

2323 0

Ми у соцмережах:

Будівельники та хіміки можуть першими втратити роботу

За 9 місяців цього року промислові підприємства Рівненської області виробили продукції на 6,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Однак у жовтні почався спад виробництва.

За 10 місяців економісти зафіксували лише 4% приросту. Як пояснив заступник голови Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак, «зіпсували статистику» Корецький та Острозький цукрові заводи. Керівники цих підприємств через невигідні умови вирішили не розпочинати цьогорічний сезон цукроваріння. Працюють лише Бабинський та Дубенський цукрові заводи. На 350 мільйонів гривень скоротив виробництво з початку року в порівнянні з минулим хімічний гігант «Рівнеазот»: на складах накопичилися десятки тисяч тонн готової продукції, яку не можуть продати. Зі слів генерального директора «Рівнеазоту» Михайла Заблуди, усі цехи підприємства з минулого тижня наполовину скоротили обсяги виробництва. — Звільнень на підприємстві немає, затримок із виплатою зарплатні — теж, — каже п. Заблуда. Проте прогнозувати, як буде далі, не береться. Зупинився для модернізації обладнання Рівненський ливарний завод, який спеціалізується на виготовленні моторних блоків для автомобілів. Раніше продукцію реалізовували і в Україні, і за кордоном, але продати її тепер також проблематично. Зупинилися на ремонт дві печі на «Волинь-Цементі». Тут також скористалися можливістю провести технічне переоснащення та ремонти у той момент, коли відчули труднощі зі збутом продукції. Через спад у промисловості має проблеми і Рівненська атомна електростанція, адже потреба в електроенергії також зменшується, а тому на станції діє диспетчерське обмеження. З цієї ж причини скорочуються обсяги перевезень і на залізниці. «Коли зменшуються обсяги виробництва, зменшується і потреба в перевезеннях», — констатує начальник Рівненської дирекції залізничних перевезень Львівської залізниці Ярослав Коник. Залізниця також відчуває деякі фінансові проблеми, доводиться економити на паливі та інших витратних матеріалах. При цьому п. Коник запевняє, що скорочень і затримок із виплатою зарплати на підприємстві поки що немає. У Рівненському міському центрі зайнятості поки не відчувають напливу «клієнтів». Кількість вакансій і незайнятих людей, які перебувають на обліку, протягом жовтня практично не змінилася і становить 2584 особи. Актуальних вакансій у базі даних центру зайнятості є 2502, з них 55% — для кваліфікованих робітників, 22% — для працівників без професійної підготовки. Не зафіксувала служба зайнятості і підприємств, які б працювали у режимі неповного робочого дня чи тижня, або роботодавців, які надали працівникам відпустки без збереження заробітної плати. Самі ж роботодавці прогнозують, що зменшення чисельності працівників може початися в грудні цього року та у січні наступного. Першими на ринок праці, ймовірно, потраплять робітники з будівельних, хімічних підприємств та підприємств суміжних галузей. Спочатку можуть втратити роботу працівники з низьким рівнем кваліфікації, а також особи пенсійного та передпенсійного віку, останніми — висококваліфіковані працівники.

До речі У вересні середньомісячна зарплатня мешканця Рівного становила 1695 гривень. Найбільш високооплачуваними залишаються працівники фінансових установ і державного управління. Їхня середня зарплатня цього року становила, відповідно, 2786 гривень та 2364 гривні. Працівники галузі транспорту та зв’язку в середньому отримували 1810 гривень, промисловості — 1773, будівництва –1551. Найменш оплачуваною залишається робота працівників готелів і ресторанів — у середньому 833 гривні, та медиків і соцпрацівників — 1108 гривень. Більше за лікарів отримують навіть продавці та працівники сфери побуту — в середньому 1170 гривень. На чверть більше за них мають ріелтори та інженери (1386 гривень) і майже на третину — освітяни (1420 гривень).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також