На Рівненщині будують за «перехідні залишки»

1450 0

Ми у соцмережах:

Будують за «перехідні залишки»

Будівельники жартують, що поки у рік виборів є гроші, треба якнайшвидше їх освоювати. А освоювати взялися ще на початку року, тобто до березневих президентських виборів, що дозволило Петрові Порошенку організувати активний тур регіонам з «перерізанням стрічок».

Команда президента на Рівненщині працювала навіть у суботу, за день до виборів  – у Плоскому Острозького району відкрили сімейну амбулаторію, гроші на будівництво якої (та й інших об’єктів) вже були у січні.

Оскільки чи не вперше за історію незалежної України невикористані кошти з попереднього року не повернули у держбюджет, а залишили у регіонах як «перехідний залишок».

Директор обласного департаменту будівництва Володимир Мазярчук зазначає, що не пригадує, аби таке  було раніше – коли б у січні вже було за що будувати. Зазвичай гроші починали надходити у регіони ближче до літа.

Цього року, якщо не виникне проблем з фінансуванням, плануємо здати в експлуатацію дуже багато об’єктів, — зазначає пан Мазярчук. — У першу чергу, 34 амбулаторії, які хочемо до травня завершити, аби взятися за 19 об’єктів, на які надійдуть кошти ДФРР. На сьогодні вже майже готові до здачі в експлуатацію, наприклад, дитсадки у Залав’ї Млинівського району та Новомалинську Острозького.

Рівненська область цього року матиме більше 300 млн грн на будівництво та реконструкцію соціальних закладів. Так, 57,5 млн грн — торішній залишок, який перейшов до обласного бюджету розвитку.

А останній ще наповнюватиметься протягом року коштами від перевиконання надходжень до обласного бюджету, а також субвенціями з районів та субвенцією на соцекономрозвиток (так званими депутатськими мільйонами).

З ДФРР область отримає 260 млн грн. Найбільшу суму спрямують на будівництво спорткомплексу на Макарова, іміджевий проект голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Лише з обласного бюджету — 4,1 млн грн.

Також за рахунок ДФРР і коштів обласного бюджету розвитку у 2019 році продовжать будувати спорткомплекси у Сарнах та Дубровиці, зроблять шатровий дах, зовнішнє опорядження фасадів та реконструюють систему опалення дубровицького ліцею на вулиці Макарівській, дитсадок у Перебродах Дубровицького району, школу у Жобрині Рівненського району.

Окрім того, здійснять реконструкцію школи у Степангороді під НВК, який міститиме також дитсадок. У Березному пройде реконструкція очисних споруд, в Острозі — колишнього гінекологічного відділення під гуртожиток для медпрацівників на вулиці Бельмаж.

Передбачили кошти і для обласних комунальних закладів: на впровадження медичної інформаційної системи в обласній дитячій лікарні, на капремонт спального корпусу № 3 обласного центру комплексної реабілітації інвалідів в Олександрії Рівненського району. Також продовжать реконструкцію приміщення обласної бібліотеки на вулиці Короленка у Рівному, на яку торік коштів не дали.

Цього року мають нарешті розпочати будівництво школи у Цепцевичах Сарненського району, де діти навчаються у три зміни, а будівництво нового закладу затягували рік у рік. А ще — будівництво школи у Борбині Млинівського району, дитсадка на Семидубській у Дубні та на вулиці Богдана Хмельницького у Березному. Також виділили кошти на реконструкцію басейну у школі №7 Дубна (провулок Шкільний).

За рахунок соцеконому та обласного бюджету гроші виділять на будівництво дитсадка в Орлівці Березнівського району, на будівництво котельні при НВК у Коловертах Корецького району, на реконструкцію дитсадка «Веселка» у Клесові, НВК у Горбакові Гощанського району, приміщення сільради під дитсадок у Новоукраїнці Млинівського району, будівництво школи у Чабелі Сарненського району, на реконструкцію приймального відділення обласної дитячої лікарні, на реконструкцію будинку на чотири квартири під будинок сімейного типу в Олександрії, реконструкцію актового залу будинку культури у Гощі, будівництво спортшколи в Острозі, реконструкцію греблі у Хрінниках Демидівського району.

Також за гроші з обласного бюджету запланували роботи на кількох десятках менших об’єктів, зокрема, капітальні ремонти, освітлення. В основному об’єкти, які матимуть найбільші суми, було розпочато чи розподілено між підрядниками ще торік, а то й позаторік. Проте основний акцент у фінансуванні зроблено на ті населені пункти, які «лягають в електоральне поле» перед парламентськими виборами.

Так, багато об’єктів — у центральних районах області, де балотуватиметься на наступних виборах Юрій Вознюк, який має хороші стосунки з керівництвом ОДА, а також «вибиває» кошти на свій округ з держбюджету. Окрім того, отримують більшу підтримку райони, від яких балотуватиметься Олександр Данильчук (особливо рідний йому Березнівський) та де активніше діють БППівці Василь Яніцький (крайня північ) та Олександр Дехтярчук (південні райони).

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також