Бункер від Паладійчука: найпростіший — за 400 тисяч

1702 0

Ми у соцмережах:

Бункер від Паладійчука: найпростіший — за 400 тисяч

Схоже, популярним бізнесом нині стає не тільки торгівля генераторами, а й бункерами. Бо люди під час війни хочуть мати не тільки світло під час відключення електроенергії, а й безпечне місце для сім’ї. Раніше ми вже розповідали, що відома у Рівному майстерня МОСТ взялася за розробку бункерів. А нещодавно стало відомо й про плани іншого підприємства — розробляти та будувати такі захисні споруди. Що цікаво, серед засновників цього підприємства, яке облаштувалось у провулку Робітничому в Рівному — колишній секретар міської ради Сергій Паладійчук.

Він розповів, що підприємство вже почало виготовляти сімейні бункери, в яких можна сховатися не лише від обстрілів під час повітряної тривоги, а й автономно прожити майже місяць. Як вважають розробники, підземний міні-будинок може прослужити 10–20 років.

\

Сергій Паладійчук, співвласник виробництва:

— Ідея спала нам на думку у січні торік, ще до початку повномасштабного вторгнення — тоді тривога просто витала у повітрі. А пізніше почули історії від знайомих і друзів з Ірпеня, з Бучі, як їм довелося виживати у підвалах… Тож вивчили ринок, а кілька місяців тому зібрали команду і взялися за розробку бункерів, які можна було б як поставити у зоні, де є комунікації, так і облаштувати їх хоч у лісі, хоч на дачі й зробити їх повністю автономними, щоб були вода, тепло, електроенергія, зв’язок, очищення повітря. Це потрібно на випадок, якщо існує загроза хімічного чи радіаційного ураження. Зробили систему фільтрації, щоб люди могли пробути за герметичними дверима навіть 3–4 тижні, маючи при цьому туалет, душ, спальню, кухню, місце для відпочинку або й спортивний куток, залежно від комплектації і побажань власника. Можна зробити підземне житло на 16 кв. м, а можна й на 55 «квадратів».

Сімейні бункери розраховані на 4–8 осіб, найпростіший такий коштуватиме від 380–400 тисяч гривень. Подумали і про психологічне розвантаження для мешканців бункера, якщо замовник забажає — книги, відео, настільні ігри, головоломки. Адже навіть дружній родині важко провести в замкненому просторі так багато часу разом.

Перед встановленням бункера обов’язково проводяться геодезичні та геологічні роботи, перевіряється ґрунт, підземні води, чи наявні мережі комунікацій. Для монтажних робіт потрібно лише 50 кв. м, а по закінченні вхід у сховище займатиме лише 3 кв. м. А облаштувати все можна за кілька тижнів.

Ми також розробили тимчасові громадські укриття, що розраховані на кількагодинне перебування великої групи людей. Наприклад, якщо потрібно убезпечити працівників якогось підприємства. Але вони уже містять не ліжка, а місця для сидіння. В таких укриттях можна розмістити 30–100 осіб. А ще розробили спеціальні типи для військових: бункер-блокпост, бункер для розміщення командних пунктів, медичний — у такому можна облаштувати операційний блок, щоб надавати пораненим бійцям допомогу якнайшвидше.

Окрім українських територій, ми також бачимо перспективи і за кордоном. Зокрема, такі бункери можуть зацікавити поляків та прибалтів, яким також некомфортно з таким небезпечним «сусідом», як росіяни. До слова, виробники бункерів уже давно працюють у Сполучених Штатах та Ізраїлі, а ми розробили свої — під українські реалії.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також