Бурштинові землі Рівненщини у Києві не роздаватимуть

1095 0

Ми у соцмережах:

Бурштинові землі Рівненщини у Києві не роздаватимуть

Ще на початку року Рівненська обласна рада звернулася з судовим позовом на Кабінет Міністрів. Бо через урядовий документ десятки фірм-одноденок могли без згоди місцевих депутатів отримати у столиці дозволи на користування тисячами гектарів рівненських земель. Для видобутку бурштину.

валявка

Володимир Валявка (праворуч) на засіданні екологічної комісії
Запротестували депутати обласної ради проти постанови уряду Яценюка № 1173, яка внесла зміни до порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, оскільки радам дали лише місяць на «роздуми». При цьому 30 днів у Києві починали відраховувати від моменту відсилання листа. Якби обласна рада не встигала скликати сесію і надіслати офіційну згоду, у Держгеонадрах це розцінювали б як мовчазну згоду і дозволи фірмам-прохачам давали би без будь-якого погодження. У лютому Рівненська обласна рада отримала перші пакети документів від Держгеонадр з проханням погодити надання у користування земель у Березнівському та Сарненському районах для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки бурштину. Фірми просили десятки тисяч гектарів і отримавши дозвіл, мали б шанс встановити огорожу, яка б охоплювала чи не половину району. Депутати обласної ради скликали позачергову сесію, щоб відмовити прохачам. Тоді ж і вирішили звернутися до суду. Окрім Рівненської обласної ради, добивалися, щоб постанову Кабміну скасували, ще Житомирська та Київська облради. Бо на їхній території також є родовища бурштину. Під час судових дебатів представники обласних рад зазначали, що 30 днів на розгляд питань, які стосуються надр, замало. А особливо якщо брати до уваги, що мешканці поліських районів категорично заявили — підуть воювати, якщо до прийняття закону, який би дозволив старательський видобуток бурштину, тамтешні землі віддаватимуть приватним фірмам. Депутати наполягали, що потрібно щонайменше три місяці на розгляд надрових питань. Згадали у суді також випадки, коли листи з пакетами документів від Держгеонадр ішли більше місяця. Та й навіть якщо менше, обласні ради не мали змоги дотримуватися закону про доступ до публічної інформації і за 20 днів оприлюднювати проекти рішень про погодження на своїх сайтах. Кілька тижнів тому Окружний адмінсуд Києва вимоги Рівненської обласної ради задовольнив і зазначив, що пункти постанови Кабміну, де йдеться про місячний термін розгляду документів і мовчазну згоду, є незаконними та нечинними. Володимир Валявка, депутат фракції ВО «Свобода», голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи:
— Нині питання узаконення видобутку корисних копалин, у тому числі бурштину, в нашій області стоїть надзвичайно гостро та проблематично. По суті, виграш у цій справі є одним із кроків до наведення порядку та переходу до нормальних відносин між державою, підприємцями та органами місцевого самоврядування. Раніше підприємливі та не завжди чисті на руку організації намагалися усілякими хитрощами отримати дозволи на видобуток, скориставшись недосконалістю законодавства, проте наразі завдяки нашій постійній комісії та роботі всіх депутатів обласної ради цей момент вдалося врегулювати. Стосовно ж самого процесу видобутку бурштину, то є лише одна можливість вийти з кризової ситуації — дозволити місцевим жителям добувати сонячне каміння на своїй власній землі без перешкод і одночасно працювати над законодавчою базою для того, щоб все ж узаконити видобуток на родовищах та землях спільного користування.
Прес-служба Рівненської обласної ради.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також