Бюджет більший, але не кращий

1420 0

Ми у соцмережах:

Бюджет більший, але не кращий

На диво спокійно і швидко міські депутати прийняли цьогорічний бюджет Рівного. З урахуванням державних субвенцій він сягнув майже 405 мільйонів гривень, що на 94 мільйони більше, ніж торік.

Торговий патент подорожчає і додасть бюджету 3 мільйони Власних доходів до загального фонду бюджету міста планується отримати 238,7 мільйона гривень. Як і торік, основну частину цієї суми становитиме податок з фізичних осіб –185,7 мільйона (торік 129), що й зрозуміло, адже в порівнянні з минулим роком зарплати у місті зросли і збільшуватимуться й надалі. Суттєво збільшити міська влада сподівається цього року надходження від плати за землю — до понад 16 мільйонів гривень. Додаткові майже 60% до торішньої суми вдасться отримати за рахунок цьогорічного збільшення орендної плати на земельні ділянки. Більше майже на 3 мільйони гривень, ніж торік, влада Рівного збирається отримати грошей від сплати єдиного податку, сподіваючись, що кількість підприємців збільшиться. У торішньому бюджеті доходи від цієї статті сягнули 13 мільйонів. Надходження від плати за торговий патент, який цьогоріч стане дорожчим, у порівнянні з торішніми зростуть теж на 3 мільйони, гривень і сягнуть, за підрахунками чиновників, 8,5 мільйона. Незмінною залишиться сума від плати за оренду комунального майна — 2 мільйони гривень. Це голова бюджетної комісії Сергій Паладійчук пояснює тим, що у місті зменшується кількість об’єктів комунального майна, оскільки їх викуповують. Тож навіть деяке збільшення орендної плати, яке запланували на цей рік чиновники, надходжень від оренди не збільшить. А ось доходів від продажу землі у міському бюджеті-2008 взагалі не передбачили. Сергій Паладійчук аргументує це тим, що нині ще невідома приблизна вартість міської землі та кількість ділянок, які можна продати. Заклали у цьогорічному бюджеті також понад 142 мільйони гривень дотацій та субвенцій, з яких 105 мільйонів — з держбюджету (торік 87,3 мільйона). Державними коштами в основному профінансують надання різноманітних соціальних пільг та допомог, а також понад 200 тисяч гривень витратять на капітальний ремонт приміщення управління праці та соцзахисту і 500 тисяч — на придбання тролейбусів.

Кращої медицини не буде Наповнення бюджету дещо збільшить фінансування окремих галузей, але не сприятиме їхньому розвитку. Так, фінансування освіти зросте на 28% у порівнянні з минулим роком. Але з майже 135 мільйонів гривень, передбачених на галузь, 90% коштів, як і торік, піде на оплату праці, комунальних послуг та енергоносіїв. Майже всю решту суми планують витратити на харчування дошкільнят та школярів і функціонування позашкільних закладів (відповідно, 7 та 5 мільйонів гривень). Втім, освітянам пощастило: у обсязі видатків їм передбачили кошти на виплату надбавок за вислугу років та допомоги на оздоровлення. А ось медикам матеріальної допомоги на оздоровлення та стимулюючих надбавок і премій не передбачили. Взагалі, хоч фінансування галузі охорони здоров’я у порівнянні з торішнім збільшили майже на чверть, з 80 мільйонів гривень на медицину 94% витратять на зарплатню та енергоносії. Не краща ситуація у місті буде цього року з культурою, а також з фізкультурою та спортом. Скажімо, на проведення культурно-освітніх та масових заходів у бюджеті заплановано витратити трохи більше 2% коштів, передбачених на галузь, на проведення спортивних заходів — аналогічна сума. Решту видатків на галузь «з’їдають» ті ж зарплатня, комунальні послуги та енергоносії.

ЖКГ: якісного тепла не чекайте Житлово-комунальне господарство цього року матиме з міського бюджету на 12 мільйонів більше, ніж торік. З цієї суми понад 14 мільйонів витратять на благоустрій, 5 мільйонів — на капітальний ремонт житлових будинків. Збільшення видатків на ці статті витрат у середньому не сягне навіть 10%. На 74% більше, ніж торік, коштів заплановано вкласти у освітлення дворових територій. А ось на ремонти тепломереж у цьогорічному бюджеті заклали усього 400 тисяч гривень, що втричі менше, ніж торік. Тож, вочевидь, якісного тепла рівнянам очікувати не варто. Коштів на будівництво та ремонти доріг у загальному фонді бюджету взагалі не передбачили. Їх сподіваються отримати до спецфонду за рахунок надходжень від сплати податку з власників транспортних засобів — понад 9 мільйонів гривень.

Чиновники обійдуться місту у 15 мільйонів Утримання місцевих чиновників платникам податків цього року обійдеться у майже 15 мільйонів гривень. Це на 11% більше, ніж торік. Майже вся сума видатків на утримання чиновницького апарату піде на оплату праці. Решту (понад 700 тисяч) витратять на поточні видатки та… відрядження. Крім цього, органи місцевого самоврядування мають майже 2 мільйони гривень до бюджету заробити, половину цієї суми становитиме плата за послуги бюджетних установ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також