Чат GPT: полегшення чи небезпека для людства

1332 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Зовсім нещодавно на ринку штучного інтелекту стався черговий бум. Відкриттям став чат GPT.

Це чат-бот із штучним інтелектом, розроблений лабораторією OpenAI, який здатний генерувати різні відповіді на питання, моделювати задані користувачем ситуації, вести діалог із онлайн-клієнтом.

За короткий період часу GPT набув шаленої популярності й залучив до користування платформою понад мільйони людей й викликав шквал позитивних відгуків від користувачів, адже значно полегшив їм виконання небажаних та рутинних справ. Позитивну динаміку й користь чат-боту відзначили й експерти:

- Чат GPT зможе доповнити світ в контексті пошуку інформації та отримання консультацій. Це пришвидшить роботу лікарів, викладачів, юристів, бухгалтерів і багатьох інших спеціалістів. Тому що раніше потрібно було шукати інформацію довше, а якщо не знайшли то шукати експерта, а тут одразу є все що потрібно, - керівник Data Science R&D Center, Дмитро Софина

Однак незважаючи на позитивні характеристики, користувачам GPT варто вмикати раціональність й не забувати перевіряти інформацію, надану ботом. Адже досить часто може подаватися неточна, або інтерпретована інформація.

- "Оскільки чат GPT лише модель машинного навчання, він може генерувати неточні, суперечливі, спотворені або невідповідні відповіді через якість даних на яких він вчився, або подавати їх без контексту. Надмірне використання чату GPT для генерації контенту може призвести до зниження якості текстів та створення однотипних, поверхневих матеріалів. GPT може непомітно використовувати частини існуючих текстів у своїх генераціях, що може порушувати авторські права або призвести до плагіату. Крім того, чат може неправильно інтерпретувати запитання або контекст, що може призвести до неправильних висновків або рекомендацій. Тому важливо користуватися подібними інструментами відповідально та комбінувати їх з власними навичками, знаннями," - радить PR менеджерка "Ескулаб", Вікторія Гончаренко.

Також досить часто можна почути побоювання щодо надмірно високої прогресивності штучного інтелекту, який завдяки цьому зможе замінити деяких спеціалістів на ринку праці. Однак експерти поспішають заспокоїти, кажучи що бот може стати швидше помічником, адже він не володіє наданням повністю достовірної інформації та перевірки фактів.

Отож, сам по собі чат-бот GPT не несе ніякої загрози, а навпаки запрограмований на вирішення різних задач. Однак саме невміння користуватися ботом може призвести до небажаних наслідків. Аби не постраждати від використання штучного інтелекту радимо дотримуватися деяких правил користування:

  • - Точно формулювати свій запит.
  • - Використовувати нескладні формулювання.
  • - Перевіряти точність наданої інформації.
  • - Не зловживати послугами боту.

До слова, компанія Open AI нещодавно презентувала оновлену версію чат-боту - GPT-4.

Вікторія Якимець, студентка ІІ курсу, факультету журналістики НаУ «Острозька академія».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також