Чи безпечно рівнянам їхати за кордон під час епідемії?

1241 0

Ми у соцмережах:

Чи безпечно рівнянам їхати за кордон під час епідемії?

Звісно, що ризик захворіти на коронавірус є. Будь-яке перебування з великою кількістю людей у тісному приміщенні, чого не уникнути, наприклад, у літаках чи ресторанах готелів, потенційно небезпечне. Проте та ж сама небезпека, коли ви їдете у маршрутці чи поїзді, відвідуєте кафе чи будь-яке людне місце в Україні.

На відміну від маршруток чи потягів, перебування у літаках більш безпечне — контролюють дотримання маскового режиму бортпровідники, змушуючи порушників, які зсувають маску під носа або на шию, носити її правильно. У наземному транспорті такий контроль хіба може бути зі сторони самих пасажирів.

Окрім того, поведінка українських туристів в Україні та за кордоном часто суттєво відрізняється. Це легко помітити в аеропортах. Якщо вдома дотримання дистанції ігнорують, то в аеропорту іншої країни чемно дотримуються позначок на підлозі про відстань у півтора метра.

Щодо закордонних готелів, то правила перебування дещо змінилися. Наприклад, звичні для all inclusive шведські столи залишилися, але набрати турист сам їжу не може — це роблять за нього офіціанти. Натомість, шведські сніданки у деяких українських готелях, наприклад, лишилися, як і до карантину, на «самообслуговуванні».

Куди — як до карантину?

Найпростіше цього року поїхати до Туреччини. По-перше, це найбільш популярний напрямок закордонного морського відпочинку українців, тож кількість рейсів та пропозицій чимала. А оскільки карантин суттєво вплинув на кількість туристів та турів, звичних для попередніх років проблем із вильотами немає. Туреччина однією з перших відкрила кордон для туризму і досі входить до «зеленої» країни за списком МОЗ. Це означає, що як в’їхати до Туреччини, так і повернутися додому туристи можуть без будь-яких обмежень: не потрібно ні відбувати 14 днів самоізоляції, ні робити тести на коронавірус.

Туристів лише просять, прилітаючи до Туреччини, заповнити декларацію, в якій вказати, чи вони мають симптоми грипу, чи контактували з хворими на COVID та чи відвідували інші країни попередніми двома тижнями. Цієї декларації, втім, у більшості ніхто і не запитує. В аеропорту лише перевіряють паспорт та можуть поміряти температуру. По прильоту в Україну — ще менше формальностей. Лише на виході з літака прикордонник перевіряє, чи ні у кого немає підвищеної температури.

Туризм для економіки Туреччини вкрай важливий та дає роботу сотням тисяч людей, деякі з яких працюють тільки у сезон морського відпочинку. Саме тому у країні зробили чимало, аби повернути потік туристів цього року. Частина готелів — переважно з трьома зірками — не відкрилися, не отримавши спеціального дозволу працювати під час карантину. Ті, які запрацювали, зобов’язані дотримуватися обмежень. Наприклад, у ресторанах шведські столи, з яких їжу уже подають, як згадували вище, офіціанти, відділені від туристів захисними екранами. Взяти їжу без маски не можна — тим, хто порушує карантинні вимоги, подати тарілку відмовляються. У цьому обмеженні, втім, є і значна незручність — мовний бар’єр. Часто персонал готелів не знає базових слів англійською чи російською, яку ті, хто працює у сфері обслуговування у туристичних місяцях, вчать не гірше за англійську. Щоб отримати бажану їжу, туристам доводиться показувати пальцями і жестикулювати, просячи більшу чи меншу порцію.

Дотримуються карантинних обмежень у Туреччині суворіше, аніж в Україні — це одразу видно за межами готелів. Штраф за недотримання карантину, наприклад, неносіння масок, значно менший за український — 100 лір, що менше 4000 грн. Проте турецька поліція, на відміну від української, штрафує порушників завзято. Саме тому самі турки носять маски навіть на відносно безлюдних вулицях. До туристів ставлення поблажливіше — порушникам переважно лише роблять зауваження. Окрім того, навіть якщо поліцейський збереться оштрафувати, туриста може врятувати готельний ваучер — перше порушення іноземцям, які привозять у країну свої «туристичні» гроші, «пробачається». Задля справедливості варто додати, що на території готелів та пляжах маскового режиму та дистанції туристи майже не дотримуються.

Туристичний сезон на узбережжях Егейського та Середземного морів у Туреччині закінчується у жовтні. Наприкінці місяця більшість готелів закриються, хоча температура у найбільш південній Аланії ще триматиметься вище 20 градусів. Проте Туреччина приваблива не лише морським відпочинком. Наприклад, у більш прохолодну пору можна летіти до Стамбула — міста, яке неперевершено поєднує східну культуру та західні тенденції. Тим паче, що зі Львова є лоукостові рейси турецької авіакомпанії Pegasus. В обидві сторони політ може обійтися у менше 4000 грн. Готелі у Стамбулі також, порівняно з європейськими, недорогі.

Щодо турів на морський відпочинок, то all inclusive туристичні агентства пропонували від 10-12 тис. грн на двох на 5-7 ночей. Найдешевший напрямок у країні — Аланія.

А якщо не Туреччина?

Подешевшав цього року і відпочинок у Єгипті. На кінець жовтня можна знайти путівку за 17 тис. грн на двох, поки була конкуренція з турецькими готелями — і дешевше. Єгипет для українців відкритий, проте має більше обмежень, аніж Туреччина. Так, туристи або повинні мати при собі перекладений на арабську чи англійську сертифікат про негативний результат ПЛР-тесту, зроблений не пізніше 72 годин до прибуття, або зробити такий тест у самому Єгипті — за 30 доларів. До вересня Єгипет перебував у червоній зоні, тож після повернення туристам потрібно було пройти 14-денну самоізоляцію або знову робити ПЛР-тест, проте віднедавна країна у зеленому списку, як і Туреччина.

Серед відкритих для українців європейських країн — Ірландія та Велика Британія, проте для їх відвидин потрібні візи та обов’язкове 14-денне самоізолювання, що робить туристичну мандрівку непрактичною та занадто дорогою. Окрім того, МОЗ «перемістив» Велику Британію у «червону зону».

Без обмежень приймають туристів з України Сербія, Північна Македонія, Чорногорія та Албанія. Болгарія вимагає мати результати негативного ПЛР-тесту, Хорватія пускала туристів з України до 15 жовтня і має переглянути рішення про умови перетину кордону. Усі ці країни, окрім Чорногорії, у «зеленій зоні», тобто самоізоляція після повернення з них не потрібна. Втім, для пляжного відпочинку у жовтні там уже захолодно, а Міністерство охорони здоров’я України щотижня змінює список країн у червоній та зеленій зонах, спираючись на тенденцію із захворюваннями, тому ситуація з потребою у відбуванні карантину може змінюватися.

Можуть летіти на відпочинок без обмежень туристи у Мексику та ті, хто мають візу, — у США. Якщо останні у червоній зоні, то Мексика — у зеленій. Єдина проблема — вартість мандрівок у ці країни уже вимірюється тисячами доларів, а не гривень. Відкритий для українців Ліван, але для прильоту потрібно зробити два ПЛР-тести: один в Україні, інший — одразу у Лівані. Сама країна — у «червоній зоні». Зробивши тест та купивши страховку, яка покриває витрати на лікування COVID, та встановивши спеціальний «ковідний» додаток на телефон, можна полетіти і до Арабських Еміратів. Але якщо у Дубаї приймають туристів без самоізоляції, то в Абу-Дабі, як і в Білорусі, потрібно відбути карантин.

З 5 жовтня відкрив свої кордони для українців Казахстан, також відкриті менш популярні серед туристів Ірак, Іран, Афганістан, Судан та Чад. Список країн, в які можуть летіти українські мандрівники, змінюється. Перевірити дозволи для в’їзду можна на сайті МЗС. І хоча карантин суттєво обмежив туристичні маршрути, все ж обрати та спланувати свою відпустку, на деякий час забувши про закриті кордони, і можливо, і потрібно.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також