Чи можна їсти продукти з цвіллю

4642 0

Ми у соцмережах:

Чи можна їсти продукти з цвіллю

Є продукти, які настільки небезпечні в цвілому вигляді, що від них потрібно позбавлятися негайно. А деякі можна просто почистити від цвілі й спокійно вжити в їжу.

М'ясні продукти (ковбаси, в'ялене м'ясо, шинка) нерідко обростають білим нальотом, схожим на сіль. Це цвіль, але вона належить до благородних і перешкоджає проникненню шкідливих бактерій. При в’яленні м'яса біла цвіль — добра ознака.

У твердих сирів дуже щільна консистенція, і спори цвілі проростають у них з великими труднощами. Ось чому уражений шар можна зрізати і з'їсти сир, який знаходиться під ним.

З делікатесними сирами інша історія: їх тривалий час витримують, щоб благородна цвіль змогла прорости. Такі сири, як дорблю і рокфор, абсолютно безпечні для здоров'я.

Капуста, болгарський перець, морква та інші тверді овочі можуть бути уражені цвіллю, але, як правило, не по зубах їй. Наліт знаходиться лише зверху, тому його можна зрізати.

Але є продукти, які, якщо вони уражені цвіллю, потрібно негайно викидати, наприклад випічку. Її пориста дріжджова структура піддається псуванню. Ось чому відрізання окрайця явно буде недостатньо, щоб бути впевненим, що спори не потрапили всередину.

Солодке і вологе середовище джему найкраще підходить для розвитку спор, які починають виробляти мікотоксин у великих кількостях. Він проникає дуже глибоко, тому доведеться викидати всю банку.

Бобові та горіхи в союзі з цвіллю здатні утворити найнебезпечніші для людського організму токсичні речовини.

Нектарини і банани небезпечні тим, що містять багато цукру, вологи, а ще вони недостатньо щільні, щоб перешкодити поширенню зараження. Тому зрізавши запліснявілу часточку, ви їх не врятуєте.

Йогурти, вершкові й козячий сири стають повністю непридатними. Це ж стосується кисломолочного сиру, сиру «Філадельфія» та ін.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також