Коли на порозі грип — уникайте обіймів і поцілунків!

1089 0

Ми у соцмережах:

Коли на порозі грип — уникайте обіймів і поцілунків!

З усіх інфекційних захворювань у країні 90% випадків — це грип та ГРВІ. Щороку кожну шосту людину ці хвороби вкладають у ліжко. Іноді, через індивідуальні особливості організму або через недотримання основних правил поведінки і лікування, грип і ГРВІ спричиняють ускладнення. Це свідчить про те, що потрібно велику увагу приділяти профілактиці цих захворювань.

Найперший та найважливіший крок для профілактики грипу — вакцинація. Щорічне щеплення проти грипу вбереже від зараження вірусами та значно зменшить ризик захворіти на грип. Сьогодні існує багато штамів вірусу грипу. Закономірно, що вакцина не може захистити від усіх. Проте щеплення захищає від найбільш поширених штамів.

Найважливіше провести вакцинацію людей з групи високого ризику: дітей молодшого віку, вагітних та осіб, які страждають від певних хронічних захворювань (астма, діабет, серцево-судинні захворювання та захворювання органів дихання), а також людей похилого віку (старших 65 років). Крім того, профілактична вакцинація є важливою для медичних працівників та осіб, які живуть із/або доглядають за людьми групи підвищеного ризику захворювання.

Немовлята віком до 6 місяців також відносяться до групи підвищеного ризику серйозних ускладнень і наслідків грипу, але є ще надто маленькими для вакцинації. Однак особи, які доглядають за немовлятами, обов’язково повинні зробити профілактичне щеплення проти грипу.

Найкращий час для вакцинації — до початку епідемії грипу.

Підвищені ризики інфікування грипом та ускладнень після грипу виникають також на тлі таких захворювань: хронічні захворювання легенів, зокрема бронхіальна астма; ендокринологічна патологія: тяжкі форми цукрового діабету; імунно-дефіцитні захворювання, зокрема ВІЛ-інфекція; онко- та онкогематологічні захворювання; серцево-судинна патологія; ниркова недостатність; гемолітична анемія. У групі ризику також люди, які часто приймають препарати на основі аспірину.

Крім того, в період зростання захворюваності на грип необхідно уникати контакту з особами, які мають симптоми грипу, обмежити перебування в місцях великого скупчення людей; якомога частіше провітрювати приміщення; намагатися не торкатися очей, носа, рота немитими руками; уникати обіймів, поцілунків і рукостискань; прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу після використання треба викинути; частіше мити руки.

А. КОВАЛЬ, лікар-терапевт Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру
ім. В.
 Поліщука.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також